Založ si blog

Inflačné tlaky doľahli aj na Valentína. Obchodníci však zostali optimistickí

Značná časť Američanov avizovala v prieskumoch šetrenie na valentínskych výdavkoch. Obchodníci tomu však neveria a očakávajú opäť lepšie výsledky.

Minulý týždeň mohli oslavovať všetci zamilovaní svoju lásku na Valentína. Tento komerčný sviatok však ovplyvňuje aj trhy a spotrebitelia cítia v rôznych segmentoch rapídne vysokú infláciu.

Mnohé spoločnosti sa snažia vyťažiť z tohto sviatka zamilovaných nejaké zisky. Najvyťaženejšie segmenty sú oblasti od predaja potravín, cez hotely, predaj kvetov a sladkostí, až po taxi služby, či gastro sektor. Spotrebitelia sú však tento rok viac zaťažení vyššími cenami, pretože inflácia sa reálne pohybuje v niektorých krajinách aj nad 20%.

Spoločnosti, ktoré vyrábajú čokoládu, napríklad ako Mondelēz, Nestlé a Lindt zvýšili svoje ceny za čokoládu približne o 11 % a viac. V prípade spoločnosti Tesco je obľúbenou voľbou počas celého roka ich Finest Dinner for Two, kde môžete dostať hlavné jedlo, jednu prílohu, dezert a nápoj za cenu Clubcard za 12 libier.

Najnovší prieskum od hodnotiacej platformy Trustpilot ukazuje, že 41 % Američanov tvrdí, že láska nie je v ich rozpočte, a ďalších 23 % je stále nerozhodných, či sa tohtoročných valentínskych osláv zúčastní. Podľa Národnej maloobchodnej federácie však výsledky ukazujú, že výdavky na Valentína v roku 2023 by mohli dosiahnuť až 25,9 miliardy dolárov. Američania by tak mohli v priemere minúť cez 190 dolárov na sladkosti, kvety a iné darčeky, pričom v roku 2022 to bolo okolo 175 dolárov. Tieto obrovské sumy určite pomáhajú globálnej ekonomike a tiež niektorým akciám. Ktoré akcie by ste teda mali sledovať?

Cukrovinkársky gigant narástol

Napríklad akcie spoločnosti Mondelēz počas valentínskeho týždňa začali vykazovať nárast. Spoločnosť Mondelēz International pôsobí globálne v krajinách Latinskej Ameriky, Severnej Amerike, Ázii, na Blízkom východe, v Afrike a Európe.

Ozios_Austera_Akcie Mondelez posilnuju vdaka sviatku sv. Valentina aj v roku 2023
Výkonnosť akcií spoločnosti Modelez International za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)͙

Reštaurácie s menším počtom hostí, ale množstvom donášok

V gastro sektore vidíme tiež vysoký nárast cien oproti minulým rokom. Londýnska michelinská reštaurácia Ritz tento rok stanovila cenu štvorchodového valentínskeho menu na 395 libier na osobu, čo je viac ako 325 libier v minulom roku. V celej Amerike sa rozhodujeme, či niekoho pozvať na luxusnú večeru, ktorá stojí pekný peniaz, alebo zostať doma a otvoriť si fľašu šampanského, prípadne niekomu výnimočnému priniesť čokoládu. Trendom v gastro sektore aj naďalej zostáva doručovanie do domu. Globálne vplyv stravovacích návykov spotrebiteľov bude mať vplyv na návštevnosť reštaurácií. Valentín by mal byť teda vo všeobecnosti vzpruhou aj pre odvetvie stravovania.

Pokračovanie vzostupu digitálnych bánk je nezadržateľné. Klasické banky majú čo robiť, aby udržali krok

02.04.2024

Väčšinu bankových transakcií dnes ľudia robia z pohodlia domova. Digitálny vek umožňuje takmer neobmedzenú dostupnosť takýchto úkonov, bez potreby fyzickej návštevy pobočiek, vďaka čomu sa stále viac na trhu rozrastajú digitálne banky, ktoré ponúkajú svoje služby iba online. Spoločnosti ako Revolut, Manzo alebo Monese sa tešia nesmiernej popularite hlavne [...]

Nová regulácia kryptomien (MiCA) otvára novú éru pre virtuálne meny

12.02.2024

Regulácia MiCA (Markets in Crypto Assets) predstavuje revolučný krok v rámci európskych trhov s kryptoaktívami, prinášajúci nové možnosti a lepšiu bezpečnosť do tohto dynamického a rýchlo rastúceho odvetvia. Pre Európsku úniu je to vstupenka do novej éry v digitálnom finančnom svete. Tento právny rámec, ktorý má 150 strán, je založený na obdobných pravidlách [...]

Meta Platforms čelí v EÚ obmedzenia a možnému zákazu reklamy

24.11.2023

Americkej spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete Facebook a Instagram, hrozí v EÚ zákaz reklamy. Dôvodom je jej špecifická forma, takzvaná cielená reklama. Zákaz cielenej reklamy, ktorá sa zameriava na používateľov vďaka zberu ich osobných údajov, je pre Metu viac než komplikáciou. Americká spoločnosť sa dlho snahám o obmedzenie tejto [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 49444x
Priemerná čítanosť článkov: 1301x

Autor blogu

Kategórie