Založ si blog

V roku 2023 pravdepodobne uvidíme nárast cien komodít

Po opätovnom rozbehnutí ekonomiky Číny investori očakávajú výrazný nárast dopytu po komoditách. Keď sa k tomu pripočítajú rastúce technologické sektory, cenový rast komodít je viac ako reálny.

Investori by mali zbystriť pozornosť, pretože austrálsky ťažobný gigant BHP predpokladá rast hodnoty komodít v roku 2023. Tie sú citlivé na geopolotické zmeny a neočakávané udalosti na trhu, to sme videli v prípade vojny na Ukrajine, kedy ceny ropy vystúpili na rekordné hodnoty. Ktoré udalosti dnes najviac rezonujú na komoditnom trhu a budú ovplyňovať vývoj cien v roku 2023?

Január 2023 nám priniesol uvoľnenie na komoditných trhoch, čo spôsobuje rast v celej triede aktív. Ťažiarska spoločnosť BHP prichádza s pozitívnym výhľadom na celý rok 2023, ktorý by mal byť rokom rastu v prípade komodít. Dôvodom je hlavne rast v Číne, Indii a Južnej Afrike. Znovu otvorenie komunistickej krajiny má výrazny vplyv hlavne na rast v oblasti transformácie energetiky a automobilového priemyslu, kde sa využíva prevažne železo a meď, ktoré sú pre spoločnosť BHP významným zdrojom príjmov. Od októbra 2022 sme mohli sledovať rast akcií spoločnosti o cca 30%.

Ozios-Austera-Zelezo, med a dalsie komodity sa v roku 2023 pravdepodobne vratia k rastu
Výkonnosť akcií spoločnosti BHP Group Ltd za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Medzi ďalšie a rastové príležitosti pridáva BHP aj  juhoamerické a africké štáty. Tie budú v oblasti ťažby komodít napredovať, pretože aktuálne sú vo fáze hľadania medzinárodného kapitálu a snahe pritiahnuť do týchto oblastí ďalšie investície, keďže ponúkajú atraktívne daňové podmienky. Z tohto hľadiska by aj ďalšie roky mohol nastať rozvoj na komoditnom trhu.

Globálne je predpoklad, že celý rok 2023 budú rásť ceny viac ako v druhej polovici kalendárneho roka 2022, kedy sme videli pesimizmus v súvislosti s vyhliadkami čínskeho rastu. Rásť by mali aj neželezné kovy, kde zhruba polovica globálneho dopytu pochádza z krajín mimo Číny.

Investičnými priležitosťami by mali byť aj kritické suroviny ako meď a nikel, ktorých ponuka v najbližšej dobe nebude rásť. Zato sa predpokladá, že dopyt bude vysoký. Na ten bude mať vplyv rast populácie, urbanizácia, infraštruktúra dekarbonizácie a rastúca životná úroveň. Tieto faktory budú stimulovať aj dopyt po oceli, farebných kovoch a hnojivách.

Na trhu vidíme napríklad aktuálne nárast ceny ocele. Po zemetraseniach v Turecku zostali zatvorené oceliarne v krajine. Turecko je jedným z  10 popredných svetových výrobcov a vývozcov ocele. Jej cenu ovplyvňujú aj očakávania silnejšieho dopytu zo strany čínskeho spotrebiteľa ocele. Elektrické pece v Číne práve v druhej polovici februára výrazne zvýšili produkciu.

Slovenskej ekonomike by sa malo dariť. Problémom sú ale slabšie objednávky a aj málo nezamestnaných

02.05.2024

Kým pri vzniku Slovenskej republiky dosahovalo HDP 14 miliárd €, koncom minulého roka to bolo 122 miliárd €. Hoci na prvý pohľad ide o vynikajúce číslo, v posledných troch rokoch ho ťahal hore do veľkej miery najmä rast cien a nie rast reálnej ekonomiky. Rok 2024 by sa mal niesť v znamení pozitívneho výhľadu. Napriek tomu pretrváva aj riziko [...]

Pokračovanie vzostupu digitálnych bánk je nezadržateľné. Klasické banky majú čo robiť, aby udržali krok

02.04.2024

Väčšinu bankových transakcií dnes ľudia robia z pohodlia domova. Digitálny vek umožňuje takmer neobmedzenú dostupnosť takýchto úkonov, bez potreby fyzickej návštevy pobočiek, vďaka čomu sa stále viac na trhu rozrastajú digitálne banky, ktoré ponúkajú svoje služby iba online. Spoločnosti ako Revolut, Manzo alebo Monese sa tešia nesmiernej popularite hlavne [...]

Nová regulácia kryptomien (MiCA) otvára novú éru pre virtuálne meny

12.02.2024

Regulácia MiCA (Markets in Crypto Assets) predstavuje revolučný krok v rámci európskych trhov s kryptoaktívami, prinášajúci nové možnosti a lepšiu bezpečnosť do tohto dynamického a rýchlo rastúceho odvetvia. Pre Európsku úniu je to vstupenka do novej éry v digitálnom finančnom svete. Tento právny rámec, ktorý má 150 strán, je založený na obdobných pravidlách [...]

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

plenkovič

Chorvátsku bude vládnuť aj krajná pravica. Plenkovič sa dohodol s Penavom

08.05.2024 20:40

Hnutie za vlasť povedie ministerstvo poľnohospodárstva a aj nové ministerstvo demografie.

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.

Peter Pellegrini

Pellegrini: Stojíme pred zásadnou výzvou zabezpečiť mier na Ukrajine i v Európe

08.05.2024 18:54

Európski politici vrátane tých slovenských stoja pred zásadnou výzvou, a to zabezpečiť mier na Ukrajine a tým aj v Európe, uviedol Pellegrini.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 50594x
Priemerná čítanosť článkov: 1297x

Autor blogu

Kategórie