Založ si blog

Inflačné tlaky doľahli aj na Valentína. Obchodníci však zostali optimistickí

Značná časť Američanov avizovala v prieskumoch šetrenie na valentínskych výdavkoch. Obchodníci tomu však neveria a očakávajú opäť lepšie výsledky.

Minulý týždeň mohli oslavovať všetci zamilovaní svoju lásku na Valentína. Tento komerčný sviatok však ovplyvňuje aj trhy a spotrebitelia cítia v rôznych segmentoch rapídne vysokú infláciu.

Mnohé spoločnosti sa snažia vyťažiť z tohto sviatka zamilovaných nejaké zisky. Najvyťaženejšie segmenty sú oblasti od predaja potravín, cez hotely, predaj kvetov a sladkostí, až po taxi služby, či gastro sektor. Spotrebitelia sú však tento rok viac zaťažení vyššími cenami, pretože inflácia sa reálne pohybuje v niektorých krajinách aj nad 20%.

Spoločnosti, ktoré vyrábajú čokoládu, napríklad ako Mondelēz, Nestlé a Lindt zvýšili svoje ceny za čokoládu približne o 11 % a viac. V prípade spoločnosti Tesco je obľúbenou voľbou počas celého roka ich Finest Dinner for Two, kde môžete dostať hlavné jedlo, jednu prílohu, dezert a nápoj za cenu Clubcard za 12 libier.

Najnovší prieskum od hodnotiacej platformy Trustpilot ukazuje, že 41 % Američanov tvrdí, že láska nie je v ich rozpočte, a ďalších 23 % je stále nerozhodných, či sa tohtoročných valentínskych osláv zúčastní. Podľa Národnej maloobchodnej federácie však výsledky ukazujú, že výdavky na Valentína v roku 2023 by mohli dosiahnuť až 25,9 miliardy dolárov. Američania by tak mohli v priemere minúť cez 190 dolárov na sladkosti, kvety a iné darčeky, pričom v roku 2022 to bolo okolo 175 dolárov. Tieto obrovské sumy určite pomáhajú globálnej ekonomike a tiež niektorým akciám. Ktoré akcie by ste teda mali sledovať?

Cukrovinkársky gigant narástol

Napríklad akcie spoločnosti Mondelēz počas valentínskeho týždňa začali vykazovať nárast. Spoločnosť Mondelēz International pôsobí globálne v krajinách Latinskej Ameriky, Severnej Amerike, Ázii, na Blízkom východe, v Afrike a Európe.

Ozios_Austera_Akcie Mondelez posilnuju vdaka sviatku sv. Valentina aj v roku 2023
Výkonnosť akcií spoločnosti Modelez International za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)͙

Reštaurácie s menším počtom hostí, ale množstvom donášok

V gastro sektore vidíme tiež vysoký nárast cien oproti minulým rokom. Londýnska michelinská reštaurácia Ritz tento rok stanovila cenu štvorchodového valentínskeho menu na 395 libier na osobu, čo je viac ako 325 libier v minulom roku. V celej Amerike sa rozhodujeme, či niekoho pozvať na luxusnú večeru, ktorá stojí pekný peniaz, alebo zostať doma a otvoriť si fľašu šampanského, prípadne niekomu výnimočnému priniesť čokoládu. Trendom v gastro sektore aj naďalej zostáva doručovanie do domu. Globálne vplyv stravovacích návykov spotrebiteľov bude mať vplyv na návštevnosť reštaurácií. Valentín by mal byť teda vo všeobecnosti vzpruhou aj pre odvetvie stravovania.

Nová regulácia kryptomien (MiCA) otvára novú éru pre virtuálne meny

12.02.2024

Regulácia MiCA (Markets in Crypto Assets) predstavuje revolučný krok v rámci európskych trhov s kryptoaktívami, prinášajúci nové možnosti a lepšiu bezpečnosť do tohto dynamického a rýchlo rastúceho odvetvia. Pre Európsku úniu je to vstupenka do novej éry v digitálnom finančnom svete. Tento právny rámec, ktorý má 150 strán, je založený na obdobných pravidlách [...]

Meta Platforms čelí v EÚ obmedzenia a možnému zákazu reklamy

24.11.2023

Americkej spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete Facebook a Instagram, hrozí v EÚ zákaz reklamy. Dôvodom je jej špecifická forma, takzvaná cielená reklama. Zákaz cielenej reklamy, ktorá sa zameriava na používateľov vďaka zberu ich osobných údajov, je pre Metu viac než komplikáciou. Americká spoločnosť sa dlho snahám o obmedzenie tejto [...]

VW Group investoval na Slovensku už 5 miliárd eur. Je to historicky jeden z najväčších investorov na Slovensku

24.10.2023

Bratislavský závod Volkswagen Slovakia je jediným automobilovým závodom na svete, ktorý pod jednou strechou vyrába vozidlá štyroch značiek. Vyrába sa tu Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne, Porsche Cayenne Coupé, Volkswagen up!, plne elektrický Volkswagen e-up! a kompaktné SUV ŠKODA KAROQ. Viac ako 99 % produkcie ide na export do celého sveta, pričom veľké SUV [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 47587x
Priemerná čítanosť článkov: 1286x

Autor blogu

Kategórie