Založ si blog

Najväčšie investície v spoločnosti Volkswagen budú zamerané na elektrifikáciu a digitalizáciu

Automobilka má jasno vo svojom ďalšom smerovaní. Pred rokmi sa v automobiloch nachádzalo maximálne rádio a nikto vtedy ešte ani nesníval o elektrickom pohone. Dnes je už štandardom, že automobily majú v sebe zabudovaná najmodernejšiu elektroniku s integrovaným počítačovým systémom, komplexné softvéry a iné vymoženosti. Navyše prísna politika obmedzovania emisií núti výrobcom aby sa prispôsobovali zmene trhu a zavádzali inovácie zamerané na produkciu ekologických vozidiel. Zdá sa, že automobilka Volkswagen nič nenechá na náhodu a plánuje rozsiahle investície do ďalšej digitalizácie a elektrifikácie svojich vozidiel.

Obrovské investície

Nasledujúce roky budú pre automobilku Volkswagen rokmi inovácií. Koncern oznámil, že v rokoch 2023 až 2027 nasmeruje ich investície do rozvoja elektrifikácie a digitalizácie. Investícia by mala byť v hodnote 180 miliárd eur, pričom viac ako dve tretiny z nich budú smerovať práve do spomínaných segmentov.

Výsledky spoločnosti

Nemecká spoločnosť dosiahla výborné výsledky za rok 2022, celoročný prevádzkový zisk dosiahol výšku 22,5 miliardy eur, čo je o 13 % viac ako v roku 2021. Volkswagen vidí budúci rok pozitívne. Oficiálny výhľad na budúci rok posilnil akcie a tie zaznamenali prudký nárast. Automobilka predpovedá 10 % až 15 % nárast tržieb pri 14 % zvýšení dodávok napriek výpadkom v dodávateľskom reťazci. Zisková marža spoločnosti dosiahla v roku 2022 8,1 %, čím sa ocitla na hornej hranici prognózy.

Ozios-Austera-Volkswagen sa plne koncentruje na elektromobily
Výkonnosť akcií spoločnosti Volkswagen AG za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Nielen Európa ale aj Kanada

Automobilka začína so svojimi plánmi v Kanade, kde bude ich prvý závod na výrobu batériových článkov mimo Európy a výroba sa začne od roku 2027. Ďalšie plány v rámci Európy budú smerovať do Španielska, pretože firma podá v krajine novú žiadosť o finančné prostriedky EÚ. Cieľom je začať vyrábať nové elektrické vozidlo. Či sa plan stene aj realitou bude závisieť od schválenia finančných dotácií, ale aj od životaschopnosti projektu. Plány, ktoré sú už potvrdené zahŕňajú vyrobu EV v závode SEAT v Katalánsku a približne v rovnakom čase aj v závode VW v Navarre. Nemecká automobilka teda rozbieha investície do EV naplno a zdá sa, že ju čaká sľubná budúcnosť, investori sa môžu teda pravdepodobne tešiť na ďalšie zisky.

Slovenskej ekonomike by sa malo dariť. Problémom sú ale slabšie objednávky a aj málo nezamestnaných

02.05.2024

Kým pri vzniku Slovenskej republiky dosahovalo HDP 14 miliárd €, koncom minulého roka to bolo 122 miliárd €. Hoci na prvý pohľad ide o vynikajúce číslo, v posledných troch rokoch ho ťahal hore do veľkej miery najmä rast cien a nie rast reálnej ekonomiky. Rok 2024 by sa mal niesť v znamení pozitívneho výhľadu. Napriek tomu pretrváva aj riziko [...]

Pokračovanie vzostupu digitálnych bánk je nezadržateľné. Klasické banky majú čo robiť, aby udržali krok

02.04.2024

Väčšinu bankových transakcií dnes ľudia robia z pohodlia domova. Digitálny vek umožňuje takmer neobmedzenú dostupnosť takýchto úkonov, bez potreby fyzickej návštevy pobočiek, vďaka čomu sa stále viac na trhu rozrastajú digitálne banky, ktoré ponúkajú svoje služby iba online. Spoločnosti ako Revolut, Manzo alebo Monese sa tešia nesmiernej popularite hlavne [...]

Nová regulácia kryptomien (MiCA) otvára novú éru pre virtuálne meny

12.02.2024

Regulácia MiCA (Markets in Crypto Assets) predstavuje revolučný krok v rámci európskych trhov s kryptoaktívami, prinášajúci nové možnosti a lepšiu bezpečnosť do tohto dynamického a rýchlo rastúceho odvetvia. Pre Európsku úniu je to vstupenka do novej éry v digitálnom finančnom svete. Tento právny rámec, ktorý má 150 strán, je založený na obdobných pravidlách [...]

al-Džazíra

Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

05.05.2024 12:54, aktualizované: 13:18

Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

Štefan Harabin

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade. Danko áno

05.05.2024 12:42, aktualizované: 13:10

Migaľ podotkol, že ak by SNS trvala na tomto kandidátovi, v Hlase si k tomu budú musieť sadnúť.

Väzenie / Väznica / Cela /

Najviac väzňov v SR malo dokončené len úplné základné vzdelanie

05.05.2024 12:13

Celkovo sa v slovenských ústavoch k 31. decembru 2023 nachádzalo 8 305 odsúdených osôb a 1 419 obvinených osôb.

EU Dollar Euro Parity Explainer

Lídri susedných štátov svoje sľuby o eure nesplnili. Kedy Slováci prestanú platiť korunou, forintom a zlotým?

05.05.2024 11:27

Politici v Česku, Poľsku a Maďarsku mali ambiciózne plány s prijatím spoločnej európskej meny. Zostalo pri kvetnatých rečiach. Ako to vyzerá teraz?

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 50423x
Priemerná čítanosť článkov: 1293x

Autor blogu

Kategórie