Založ si blog

Spojené štáty dali stopku čínskym firmám a chystajú sa na aplikáciu TikTok

V USA majú obavy zo špehovania a získavania informácií cez kamerové systémy čínskych výrobcov. Preto zakázali 5 čínskych výrobcov a rovnaký krok hrozí stále TikToku.

Napätie medzi USA a Čínou zrejme tak skoro neskončí. Dnešný tvrdý postup administratívy Spojených štátov voči Číne má pôvod vo vyhlásení obchodnej vojny s Čínou a následných krokoch predchádzajúceho prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa. Prvým krokom bol zákaz pôsobenia na americkom trhu pre značku Huawei. Tým pádom  Huwaei už nespolupracuje so spoločnosťou Google. To znamená, že ak si kúpite telefón Huawei, musíte používať ich mapy a podobné aplikácie, ktoré ponúkajú iné telefóny so systémom Android. Najnovším krokom je napätie vo vzťahu k sociálnym médiám. USA chcú zakázať TikTok, resp. tlačia na zmenu vlastníka TikToku, keďže ten súčasný predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť. A aby toho nebolo málo, spoločnosť Google aktuálne pozastavila čínsku aplikáciu Pinduoduo na základe obáv o bezpečnosť.

Zákaz pre päť čínskych tech firiem

Najnovším rozhodnutím je zákaz predaja nových komunikačných zariadení od piatich čínskych spoločností vrátane Huawei a ZTE v USA z dôvodu obáv o národnú bezpečnosť. Medzi zakázané spoločnosti patria aj spoločnosti Hikvision, Dahua a Hytera, ktoré vyrábajú kamerové bezpečnostné systémy a obojsmerné rádiové systémy. Ide o prvý prípad, keď regulačné orgány USA prijali takéto opatrenie z bezpečnostných dôvodov.

Spoločnosť Hikvision poprela, že by jej výrobky predstavovali akúkoľvek hrozbu pre bezpečnosť USA, a domnieva sa, že toto rozhodnutie poškodí malé podniky, samosprávy či jednotlivých spotrebiteľov. Federálna komisia pre komunikáciu (FCC) uviedla, že jej členovia jednomyseľne odhlasovali zavedenie nových predpisov. Spoločnosť Huawei a ďalšie spoločnosti predtým popierali, že by poskytovali údaje čínskej vláde.

Zákaz TikToku

Trumpova aj Bidenova administratíva sú si podobné v postupe proti TikToku. Obe pohrozili zákazom TikToku v USA, ak sa jeho čínski vlastníci nezbavia svojich akcionárskych podielov. Aktuálnu požiadavku na predaj podielov čínskych vlastníkov potvrdila spoločnosť TikTok . Ak sa tak nestane, hrozí tejto sociálnej sieti v USA zákaz. Výbor pre zahraničné investície (CFIUS) vydal novú smernicu po rokoch rokovaní so spoločnosťou TikTok. Ultimátum predstavuje zvýšenú úroveň tlaku zo strany Washingtonu, keďže viacerí zákonodarcovia opäť vyjadrujú obavy o národnú bezpečnosť kvôli aplikácii.

Niektorí predstavitelia sa obávajú, že čínska vláda by mohla aplikáciu zneužiť na špehovanie používateľov v USA alebo na šírenie propagandy. Budúcnosť aplikácie v USA sa tak zdá byť neistá aj napriek jej širokému dosahu a vplyvu na americkú kultúru. Celý tento rozruch by však mohol mať pozitívny vplyv na spoločnosť Meta, presnejšie na jej platformu Instagram, keďže by prišla o jedného z najväčších konkurentov.

Bude z problémov TikToku profitovať Meta?

Podľa Google Finance dosiahla spoločnosť Meta Platforms v roku 2022 tržby vo výške 116,61 miliardy dolárov. Čistý zisk bol 23,20 miliardy. Napriek tomu, že ide o vysoké čísla, tržby boli o 1,12 % nižšie ako v roku 2021, zatiaľ čo čistý príjem bol nižší o 41,07 % v porovnaní s rokom 2021. Na cene akcií došlo aj ku korekcii, ktorá jej však dáva veľký priestor na pohyb a možný rast. Predpokladá sa, že pokles spôsobili viaceré investície do Metaverse, ktoré zatiaľ nepriniesli žiadny primeraný zisk.

Ozios-Austera-USA zakazali 5 firiem vratane Hikvision-TikToku stale hrozi zakaz

Vývoj ceny akcií spoločnosti Meta za posledných päť rokov. (Zdroj: Investing)

Pokračovanie vzostupu digitálnych bánk je nezadržateľné. Klasické banky majú čo robiť, aby udržali krok

02.04.2024

Väčšinu bankových transakcií dnes ľudia robia z pohodlia domova. Digitálny vek umožňuje takmer neobmedzenú dostupnosť takýchto úkonov, bez potreby fyzickej návštevy pobočiek, vďaka čomu sa stále viac na trhu rozrastajú digitálne banky, ktoré ponúkajú svoje služby iba online. Spoločnosti ako Revolut, Manzo alebo Monese sa tešia nesmiernej popularite hlavne [...]

Nová regulácia kryptomien (MiCA) otvára novú éru pre virtuálne meny

12.02.2024

Regulácia MiCA (Markets in Crypto Assets) predstavuje revolučný krok v rámci európskych trhov s kryptoaktívami, prinášajúci nové možnosti a lepšiu bezpečnosť do tohto dynamického a rýchlo rastúceho odvetvia. Pre Európsku úniu je to vstupenka do novej éry v digitálnom finančnom svete. Tento právny rámec, ktorý má 150 strán, je založený na obdobných pravidlách [...]

Meta Platforms čelí v EÚ obmedzenia a možnému zákazu reklamy

24.11.2023

Americkej spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete Facebook a Instagram, hrozí v EÚ zákaz reklamy. Dôvodom je jej špecifická forma, takzvaná cielená reklama. Zákaz cielenej reklamy, ktorá sa zameriava na používateľov vďaka zberu ich osobných údajov, je pre Metu viac než komplikáciou. Americká spoločnosť sa dlho snahám o obmedzenie tejto [...]

Branislav Zurian

Zurianova inšpekcia prešla reorganizáciou i personálnymi rošádami. Podľa Šutaja Eštoka boli nevyhnutné

18.04.2024 11:36

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 48825x
Priemerná čítanosť článkov: 1285x

Autor blogu

Kategórie