Založ si blog

Najväčšie investície v spoločnosti Volkswagen budú zamerané na elektrifikáciu a digitalizáciu

Automobilka má jasno vo svojom ďalšom smerovaní. Pred rokmi sa v automobiloch nachádzalo maximálne rádio a nikto vtedy ešte ani nesníval o elektrickom pohone. Dnes je už štandardom, že automobily majú v sebe zabudovaná najmodernejšiu elektroniku s integrovaným počítačovým systémom, komplexné softvéry a iné vymoženosti. Navyše prísna politika obmedzovania emisií núti výrobcom aby sa prispôsobovali zmene trhu a zavádzali inovácie zamerané na produkciu ekologických vozidiel. Zdá sa, že automobilka Volkswagen nič nenechá na náhodu a plánuje rozsiahle investície do ďalšej digitalizácie a elektrifikácie svojich vozidiel.

Obrovské investície

Nasledujúce roky budú pre automobilku Volkswagen rokmi inovácií. Koncern oznámil, že v rokoch 2023 až 2027 nasmeruje ich investície do rozvoja elektrifikácie a digitalizácie. Investícia by mala byť v hodnote 180 miliárd eur, pričom viac ako dve tretiny z nich budú smerovať práve do spomínaných segmentov.

Výsledky spoločnosti

Nemecká spoločnosť dosiahla výborné výsledky za rok 2022, celoročný prevádzkový zisk dosiahol výšku 22,5 miliardy eur, čo je o 13 % viac ako v roku 2021. Volkswagen vidí budúci rok pozitívne. Oficiálny výhľad na budúci rok posilnil akcie a tie zaznamenali prudký nárast. Automobilka predpovedá 10 % až 15 % nárast tržieb pri 14 % zvýšení dodávok napriek výpadkom v dodávateľskom reťazci. Zisková marža spoločnosti dosiahla v roku 2022 8,1 %, čím sa ocitla na hornej hranici prognózy.

Ozios-Austera-Volkswagen sa plne koncentruje na elektromobily
Výkonnosť akcií spoločnosti Volkswagen AG za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Nielen Európa ale aj Kanada

Automobilka začína so svojimi plánmi v Kanade, kde bude ich prvý závod na výrobu batériových článkov mimo Európy a výroba sa začne od roku 2027. Ďalšie plány v rámci Európy budú smerovať do Španielska, pretože firma podá v krajine novú žiadosť o finančné prostriedky EÚ. Cieľom je začať vyrábať nové elektrické vozidlo. Či sa plan stene aj realitou bude závisieť od schválenia finančných dotácií, ale aj od životaschopnosti projektu. Plány, ktoré sú už potvrdené zahŕňajú vyrobu EV v závode SEAT v Katalánsku a približne v rovnakom čase aj v závode VW v Navarre. Nemecká automobilka teda rozbieha investície do EV naplno a zdá sa, že ju čaká sľubná budúcnosť, investori sa môžu teda pravdepodobne tešiť na ďalšie zisky.

Pokračovanie vzostupu digitálnych bánk je nezadržateľné. Klasické banky majú čo robiť, aby udržali krok

02.04.2024

Väčšinu bankových transakcií dnes ľudia robia z pohodlia domova. Digitálny vek umožňuje takmer neobmedzenú dostupnosť takýchto úkonov, bez potreby fyzickej návštevy pobočiek, vďaka čomu sa stále viac na trhu rozrastajú digitálne banky, ktoré ponúkajú svoje služby iba online. Spoločnosti ako Revolut, Manzo alebo Monese sa tešia nesmiernej popularite hlavne [...]

Nová regulácia kryptomien (MiCA) otvára novú éru pre virtuálne meny

12.02.2024

Regulácia MiCA (Markets in Crypto Assets) predstavuje revolučný krok v rámci európskych trhov s kryptoaktívami, prinášajúci nové možnosti a lepšiu bezpečnosť do tohto dynamického a rýchlo rastúceho odvetvia. Pre Európsku úniu je to vstupenka do novej éry v digitálnom finančnom svete. Tento právny rámec, ktorý má 150 strán, je založený na obdobných pravidlách [...]

Meta Platforms čelí v EÚ obmedzenia a možnému zákazu reklamy

24.11.2023

Americkej spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete Facebook a Instagram, hrozí v EÚ zákaz reklamy. Dôvodom je jej špecifická forma, takzvaná cielená reklama. Zákaz cielenej reklamy, ktorá sa zameriava na používateľov vďaka zberu ich osobných údajov, je pre Metu viac než komplikáciou. Americká spoločnosť sa dlho snahám o obmedzenie tejto [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 49241x
Priemerná čítanosť článkov: 1296x

Autor blogu

Kategórie