Založ si blog

Najväčšie investície v spoločnosti Volkswagen budú zamerané na elektrifikáciu a digitalizáciu

Automobilka má jasno vo svojom ďalšom smerovaní. Pred rokmi sa v automobiloch nachádzalo maximálne rádio a nikto vtedy ešte ani nesníval o elektrickom pohone. Dnes je už štandardom, že automobily majú v sebe zabudovaná najmodernejšiu elektroniku s integrovaným počítačovým systémom, komplexné softvéry a iné vymoženosti. Navyše prísna politika obmedzovania emisií núti výrobcom aby sa prispôsobovali zmene trhu a zavádzali inovácie zamerané na produkciu ekologických vozidiel. Zdá sa, že automobilka Volkswagen nič nenechá na náhodu a plánuje rozsiahle investície do ďalšej digitalizácie a elektrifikácie svojich vozidiel.

Obrovské investície

Nasledujúce roky budú pre automobilku Volkswagen rokmi inovácií. Koncern oznámil, že v rokoch 2023 až 2027 nasmeruje ich investície do rozvoja elektrifikácie a digitalizácie. Investícia by mala byť v hodnote 180 miliárd eur, pričom viac ako dve tretiny z nich budú smerovať práve do spomínaných segmentov.

Výsledky spoločnosti

Nemecká spoločnosť dosiahla výborné výsledky za rok 2022, celoročný prevádzkový zisk dosiahol výšku 22,5 miliardy eur, čo je o 13 % viac ako v roku 2021. Volkswagen vidí budúci rok pozitívne. Oficiálny výhľad na budúci rok posilnil akcie a tie zaznamenali prudký nárast. Automobilka predpovedá 10 % až 15 % nárast tržieb pri 14 % zvýšení dodávok napriek výpadkom v dodávateľskom reťazci. Zisková marža spoločnosti dosiahla v roku 2022 8,1 %, čím sa ocitla na hornej hranici prognózy.

Ozios-Austera-Volkswagen sa plne koncentruje na elektromobily
Výkonnosť akcií spoločnosti Volkswagen AG za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Nielen Európa ale aj Kanada

Automobilka začína so svojimi plánmi v Kanade, kde bude ich prvý závod na výrobu batériových článkov mimo Európy a výroba sa začne od roku 2027. Ďalšie plány v rámci Európy budú smerovať do Španielska, pretože firma podá v krajine novú žiadosť o finančné prostriedky EÚ. Cieľom je začať vyrábať nové elektrické vozidlo. Či sa plan stene aj realitou bude závisieť od schválenia finančných dotácií, ale aj od životaschopnosti projektu. Plány, ktoré sú už potvrdené zahŕňajú vyrobu EV v závode SEAT v Katalánsku a približne v rovnakom čase aj v závode VW v Navarre. Nemecká automobilka teda rozbieha investície do EV naplno a zdá sa, že ju čaká sľubná budúcnosť, investori sa môžu teda pravdepodobne tešiť na ďalšie zisky.

Čo sa deje s Nike? Legendárny výrobca topánok utrpel najväčší jednodenný prepad hodnoty akcií vo svojej histórii

04.07.2024

Nedávny prepad akcií spoločnosti Nike, spôsobený slabšími výsledkami predaja, vyvoláva otázky o budúcej stratégii a výkonnosti tejto globálnej značky. Nike, známy svojím inovatívnym prístupom k športovému oblečeniu a obuvi, čelí výzvam, ktoré ovplyvnili jeho finančné ukazovatele a trhovú pozíciu. V analýze sa zameriame na príčiny tohto poklesu a jeho dopad na [...]

Akcie GameStop sú ako na horskej dráhe. Nahor ich tlačia nadšenci, nadol realita

13.06.2024

Od svojich začiatkov v roku 1984 sa GameStop vypracoval na jedného z hlavných hráčov vo svete videohier. Avšak s nástupom digitálnej éry začala spoločnosť upadať. Napriek tomu, v januári 2021, masívne investície drobných investorov, vrátane Keitha Gilla, zmenili pohľad na túto spoločnosť. Na začiatku júna akcie spoločnosti po ďalšom Gillovom príspevku vzrástli o 74%, [...]

Slovenskej ekonomike by sa malo dariť. Problémom sú ale slabšie objednávky a aj málo nezamestnaných

02.05.2024

Kým pri vzniku Slovenskej republiky dosahovalo HDP 14 miliárd €, koncom minulého roka to bolo 122 miliárd €. Hoci na prvý pohľad ide o vynikajúce číslo, v posledných troch rokoch ho ťahal hore do veľkej miery najmä rast cien a nie rast reálnej ekonomiky. Rok 2024 by sa mal niesť v znamení pozitívneho výhľadu. Napriek tomu pretrváva aj riziko [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 41
Celková čítanosť: 54849x
Priemerná čítanosť článkov: 1338x

Autor blogu

Kategórie