Založ si blog

VW Group investoval na Slovensku už 5 miliárd eur. Je to historicky jeden z najväčších investorov na Slovensku

Bratislavský závod Volkswagen Slovakia je jediným automobilovým závodom na svete, ktorý pod jednou strechou vyrába vozidlá štyroch značiek. Vyrába sa tu Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne, Porsche Cayenne Coupé, Volkswagen up!, plne elektrický Volkswagen e-up! a kompaktné SUV ŠKODA KAROQ. Viac ako 99 % produkcie ide na export do celého sveta, pričom veľké SUV sa vyrábajú výhradne v Bratislave. Najväčšími exportnými trhmi z hľadiska tržieb sú Čína, USA a Nemecko. Investície do slovenského závodu v roku 2022 dosiahli 345 miliónov eur a celkovo za vyše tridsať rokov Volkswagenu na Slovensku už presiahli hranicu 5 miliárd eur.

Elektromobilita a vojna na Ukrajine

S aktuálnym plánom a budúcimi avizovanými projektmi plníme svoju úlohu v celkovej transformácii koncernu na elektromobilitu a pomáhame pritom získať hospodársky základ, aby túto transformáciu zvládol.

K pretrvávajúcemu nedostatku polovodičov začiatkom roka prispel ozbrojený konflikt na Ukrajine. Ruská vojenská invázia spôsobila nielen narušenie dodávateľského reťazca, ktoré viedlo k mnohým obmedzeniam výroby, ale narušila aj globálne energetické trhy a spôsobila najväčší nárast cien energií za posledné desaťročia. Napriek uvedeným udalostiam, spoločnosť dosiahla ešte lepšie hospodárske výsledky ako v roku 2021.

Napriek medziročnému poklesu celkového počtu áut a ukončeniu výroby prevodoviek sa obrat a zisk spoločnosti mierne zvýšil.

Vďačí za to ďalšej optimalizácii nákladových štruktúr, ako aj súčasnej modelovej štruktúry vyrábaných vozidiel v rámci bratislavského portfólia.

Podľa vedenia spoločnosti idú prípravy v Bratislave na sériovú výrobu modelov Volkswagen Passat a Škoda Superb napriek mimoriadne ťažkým podmienkam podľa plánu.

Vízie sú aj výzvami

Záväzok spoločnosti Volkswagen na výskum a vývoj je síce silnou stránkou, no zároveň predstavuje výzvu z hľadiska vysokých nákladov.

Celosvetová produkcia koncernu VW vo fiškálnom roku 2022 vzrástla o 5,2 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom na 8,72 miliónov vyrobených vozidiel. Produktivita sa medziročne taktiež zvýšila o 1,2 %.  Podľa ich vlastných slov, je nemecká automobilka na dobrej ceste predbehnúť v roku 2024 objeme BEV (batériových elektrických vozidiel) Teslu, keďže celosvetový dopyt po BEV sa má do roku 2025 viac ako zdvojnásobiť.

VW načrtol stratégiu, ktorá zahŕňa investíciu 180 miliárd eur (193 miliárd dolárov) počas piatich rokov v oblastiach vrátane výroby batérií a surovín, pričom sa snaží znížiť náklady na výrobu EV a predbehnúť Teslu a ďalších konkurentov zvýšením svojho podielu na trhu.

Kvalita niečo stojí

Spoločnosť musí neustále investovať veľké množstvo peňazí, aby zostala konkurencieschopná, najmä do elektrických vozidiel a oblastí autonómneho riadenia.

Volkswagen ďalej identifikoval najvýznamnejšie riziká v rámci svojho QRP procesu (Quarterly Risk Process) najmä v nestálych obstarávacích trhoch, predovšetkým v súvislosti s dostupnosťou polovodičov, ako aj v kybernetickej bezpečnosti a nových regulačných požiadavkách na IT, ako aj v problémoch s kvalitou.

Vedenie spoločnosti ďalej konštatuje, že dopyt po zdrojoch, možné špekulácie na trhu a súčasné trendy v automobilovom priemysle, ako napríklad rastúci podiel elektrifikovaných vozidiel, môžu ovplyvniť dostupnosť a ceny niektorých surovín. Trendy v oblasti surovín a dopytu sa priebežne analyzujú a posudzujú na interdisciplinárnom základe, aby bolo možné v prípade potenciálnych „lievikov“ podniknúť kroky už v počiatočnom štádiu.

Ozios-Austera-Volkswagen v Bratislave vyrazna pomaha materskemu koncernu

Vývoj ceny akcií spoločnosti Volkswagen za posledných 5 rokov. Zdroj: Tradingview.com

Nemeckého výrobcu čakajú výzvy

Volkswagen je známy svojou pozoruhodnou kvalitou služieb pred a po predaji, ktoré sú jedným z ich hlavných zdrojov konkurenčnej výhody. K tejto tradičnej výhode sa však musí pridať aj výrazný pokrok v oblasti elektromobility, ak chce automobilka držať krok s tvrdou konkurenciou zo strany americkej Tesly a čínskeho Nio, či BYD. Výsledky za mimoriadne náročné uplynulé obdobie potvrdzujú, že Volkswagen má potrebné know-how a stratégiu ako uspieť v globálnej konkurencii.


Pokračovanie vzostupu digitálnych bánk je nezadržateľné. Klasické banky majú čo robiť, aby udržali krok

02.04.2024

Väčšinu bankových transakcií dnes ľudia robia z pohodlia domova. Digitálny vek umožňuje takmer neobmedzenú dostupnosť takýchto úkonov, bez potreby fyzickej návštevy pobočiek, vďaka čomu sa stále viac na trhu rozrastajú digitálne banky, ktoré ponúkajú svoje služby iba online. Spoločnosti ako Revolut, Manzo alebo Monese sa tešia nesmiernej popularite hlavne [...]

Nová regulácia kryptomien (MiCA) otvára novú éru pre virtuálne meny

12.02.2024

Regulácia MiCA (Markets in Crypto Assets) predstavuje revolučný krok v rámci európskych trhov s kryptoaktívami, prinášajúci nové možnosti a lepšiu bezpečnosť do tohto dynamického a rýchlo rastúceho odvetvia. Pre Európsku úniu je to vstupenka do novej éry v digitálnom finančnom svete. Tento právny rámec, ktorý má 150 strán, je založený na obdobných pravidlách [...]

Meta Platforms čelí v EÚ obmedzenia a možnému zákazu reklamy

24.11.2023

Americkej spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete Facebook a Instagram, hrozí v EÚ zákaz reklamy. Dôvodom je jej špecifická forma, takzvaná cielená reklama. Zákaz cielenej reklamy, ktorá sa zameriava na používateľov vďaka zberu ich osobných údajov, je pre Metu viac než komplikáciou. Americká spoločnosť sa dlho snahám o obmedzenie tejto [...]

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 08:45

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 49272x
Priemerná čítanosť článkov: 1297x

Autor blogu

Kategórie