Založ si blog

IPO spoločnosti Arm sa blíži a púta pozornosť celého sveta

Keďže finančný svet netrpezlivo sleduje jedno z najočakávanejších IPO v technologickom priemysle — Arm Holdings, množia sa špekulácie o jeho potenciálnych dôsledkoch. Arm, renomovaná spoločnosť zaoberajúca sa vývojom polovodičov a softvérom, je na pokraji vstupu do novej fázy, ktorá možno prekreslí mapu investícií do technologického priemyslu a ovplyvní odvetvie ako také. Cieľom tejto analýzy je pomenovať kľúčové faktory súvisiace s blížiacou sa IPO spoločnosti a jej širšie dopady v rámci technologického sektora.

O spoločnosti Arm Holdings

Arm Holdings, celosvetovo uznávané meno v technologickom priemysle, je priekopníckou firmou v oblasti vývoja polovodičov a softvéru. Spoločnosť Arm, založená v roku 1990 a so sídlom v Cambridge v Anglicku, zohrala kľúčovú úlohu pri formovaní moderného počítačového sveta. Jej hlavná činnosť spočíva vo vývoji procesorov Arm (CPU), ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou širokej škály zariadení, od smartfónov a tabletov až po embedded systémy. Revolučný prínos spoločnosti Arm presahuje rámec CPU a zahŕňa aj vývoj pokročilých čipov a nástrojov na vývoj softvéru. S konzistentným prístupom k inováciám spoločnosť neustále posúva technologické hranice a vývoj počítačových systémov a zariadení, ktoré poháňajú náš prepojený svet.

Jednou z charakteristických čŕt spoločnosti je jej zameranie na energeticky nenáročný a úsporný dizajn. Vďaka tomuto prístupu sú procesory od Arm obzvlášť vhodné pre mobilné zariadenia, kde sú životnosť batérie a výkon rozhodujúcimi faktormi. Výsledkom je, že procesory na báze Arm sa stali dominantnou silou na trhu mobilných a embedded systémov. SoftBank Group v roku 2016 využila kľúčové postavenie spoločnosti Arm na trhu a stala sa jej novým vlastníkom.

IPO otestuje AI spoločnosti SoftBank

V čase keď sa výrobca čipov Arm vo vlastníctve SoftBank Group pripravuje na IPO na americkej burze Nasdaq, investori majú hneď dve otázky: bude rast spoločnosti skutočne exponenciálny, ako tvrdí jej generálny riaditeľ SoftBank Masayoshi Son, a bude poháňaný prudkým nárastom segmentu umelej inteligencie (AI)? Son spravil so spoločnosti Arm ústredný prvok technologického investičného portfólia SoftBank, čím len podčiarkol jej kľúčovú úlohu v oblasti AI.  Arm vidí ako ústrednú súčasť klastra AI spoločností, ktoré navzájom vytvárajú synergie, čo naznačuje, že až 85% aktív SoftBank tvoria zahraničné firmy podnikajúce v AI. Napriek týmto tvrdeniam skeptici poukazujú na to, že v skutočnosti Arm môže byť skôr podporný ako hlavný hráč v AI. Hoci sa očakáva, že IPO poskytne viac odpovedí ohľadne celkovej AI stratégii spoločnosti SoftBank, analytici a experti zostávajú opatrní, pokiaľ ide o reálny vplyv spoločnosti Arm na segment AI a potenciálnu súhru v rámci portfólia SoftBank.

Mnoho veľkých spoločností má záujem o Arm

Arm Holdings čelí dileme, pretože jej významní klienti vrátane technologických gigantov ako Apple, Amazon, Intel, Nvidia, Alphabet, Microsoft, Samsung Electronics a TSMC súperia o svoj kúsok z pripravovanej počiatočnej verejnej ponuky. Tento boj o akcie v rámci IPO je testom záväzku spoločnosti zostať nezávislý v rámci odvetvia čipov. Záujem o získanie podielu vo firme cez IPO pramení z ich zámeru prehĺbiť obchodné väzby a zabrániť konkurentom získať výhodu na trhu.  Polovodiče od Arm sú kľúčovým artiklom pre viac ako 260 technologických spoločností, ktoré ročne vyrábajú viac ako 30 miliárd čipov a poháňajú širokú škálu elektronických zariadení. Aj v prípade, že by im investícia do IPO nepriniesla žiadne miesta v predstavenstve firmy ani strategickú kontrolu, mohla by posilniť vzťahy s firmou a tak zmariť potenciálne budúce akvizície spoločnosti konkurentmi. Arm a jej vlastník, SoftBank Group, vyčlenili celkovo 10 % akcií IPO pre svojich technologických klientov, čím odolali tlaku na vyššie alokácie na udržanie likvidity akcií. Správy, že takmer každá veľká technologická spoločnosť chce získať podiel na akciách firmy Arm, nie sú ničím iným, len dobrým znamením pre Arm aj SoftBank.

Prehľad akcií SoftBank

Akcie spoločnosti SoftBank boli uvedené na trh v januári 2000 na japonskej burze cenných papierov a ich cena bola o niečo nižšia ako 13 000 JPY. Po príchode na trh nastal veľký skok o cca 140%, po ktorom však nasledoval okamžitý prepad.  Od svojho pádu sa akcie obchodujú za približne 300 JPY. Až teraz, v posledných mesiacoch, sa cena za akciu vyšplhala na úroveň 6600 JPY, stále je to však takmer o 50 % nižšie ako na začiatku obchodovania.

Ozios-Austera-Vstup firmy Arm na burzu bude velka udalost

Pohyb akcií SoftBank za posledných päť rokov. (Zdroj: Google Finance);Cena je v japonských jenoch. V čase písania tohto článku bol výmenný kurz 1 USD = 145,59 JPY.

Záver Ako už bolo spomenuté, keď dokážete prilákať záujem takých gigantov ako sú Apple, Amazon a ďalších, nie je to nič iné ako dobrá správa pre obe spoločnosti. Očakávame, že ak bude IPO úspešné, mohlo by to mať pozitívny dopad aj na samotné akcie SoftBank.[1] Na potvrdenie našej predpovede si však budeme musieť ešte nejaký čas počkať — do oficiálneho vyhlásenia IPO. Napriek tomu sa obe spoločnosti – Arm aj SoftBank– zdajú byť nanajvýš atraktívne svojimi plánmi a nápadmi na inovácie.

Pokračovanie vzostupu digitálnych bánk je nezadržateľné. Klasické banky majú čo robiť, aby udržali krok

02.04.2024

Väčšinu bankových transakcií dnes ľudia robia z pohodlia domova. Digitálny vek umožňuje takmer neobmedzenú dostupnosť takýchto úkonov, bez potreby fyzickej návštevy pobočiek, vďaka čomu sa stále viac na trhu rozrastajú digitálne banky, ktoré ponúkajú svoje služby iba online. Spoločnosti ako Revolut, Manzo alebo Monese sa tešia nesmiernej popularite hlavne [...]

Nová regulácia kryptomien (MiCA) otvára novú éru pre virtuálne meny

12.02.2024

Regulácia MiCA (Markets in Crypto Assets) predstavuje revolučný krok v rámci európskych trhov s kryptoaktívami, prinášajúci nové možnosti a lepšiu bezpečnosť do tohto dynamického a rýchlo rastúceho odvetvia. Pre Európsku úniu je to vstupenka do novej éry v digitálnom finančnom svete. Tento právny rámec, ktorý má 150 strán, je založený na obdobných pravidlách [...]

Meta Platforms čelí v EÚ obmedzenia a možnému zákazu reklamy

24.11.2023

Americkej spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete Facebook a Instagram, hrozí v EÚ zákaz reklamy. Dôvodom je jej špecifická forma, takzvaná cielená reklama. Zákaz cielenej reklamy, ktorá sa zameriava na používateľov vďaka zberu ich osobných údajov, je pre Metu viac než komplikáciou. Americká spoločnosť sa dlho snahám o obmedzenie tejto [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 49404x
Priemerná čítanosť článkov: 1300x

Autor blogu

Kategórie