Založ si blog

Spoločnosť Adobe je dôležitým hráčom v oblasti digitalizácie

V rýchlom svete digitalizácie je veľa spoločností, ktoré nemožno vynechať. Medzi ne patria napríklad spoločnosti Nvidia, Microsoft, Amazon atď. Je tu však ešte jedna dôležitá spoločnosť, ktorú treba mať na pamäti – Adobe. Pravdepodobne ste už aspoň raz v živote použili produkty spoločnosti Adobe. Mohli ste ich používať na čítanie súborov PDF alebo úpravu fotografií pomocou ich programu Photoshop. A to sú len dva veľké produkty, ktorými je táto spoločnosť známa. Rozhodli sme sa skontrolovať, ako sa im darí v neustále rastúcom svete konkurencie a prispôsobovania sa.

Dohoda za 20 miliárd USD by mohla byť ohrozená

Európske protimonopolné úrady sa pripravujú na začatie formálneho vyšetrovania akvizície cloudovej dizajnérskej platformy Figma spoločnosťou Adobe za 20 miliárd USD. Vyšetrovanie, ktoré by sa malo začať ešte tento rok, sa zameria na obavy z porušenia hospodárskej súťaže a mohlo by potenciálne narušiť alebo zastaviť transakciu. Tento vývoj odráža širšie obavy globálnych regulačných orgánov týkajúce sa veľkých technologických spoločností, ktoré získavajú menších, inovatívnych konkurentov a potenciálne potláčajú hospodársku súťaž. Zatiaľ čo spoločnosť Adobe vedie konštruktívne diskusie s regulačnými orgánmi v Spojenom kráľovstve, EÚ a USA, spoločnosť Figma tiež očakáva pokračujúce rozhovory s regulačnými orgánmi v priebehu procesu.

Napriek tomu, že spoločnosť Adobe nedosiahla hranicu obratu, ktorá v Európskej únii zvyčajne vedie k protimonopolnému preskúmaniu, regulačné orgány EÚ ju informovali, že na akvizíciu spoločnosti Figma musí získať protimonopolný súhlas. Regulačné orgány uviedli, že transakcia vyvoláva obavy, ktoré oprávňujú na preskúmanie, čo dokazuje ich ochotu preskúmať transakcie, ktoré môžu mať vplyv na hospodársku súťaž, bez ohľadu na veľkosť transakcie.

Zisk spoločnosti Adobe a optimistická cieľová cena

Len niekoľko dní pred zverejnením výsledkov spoločnosť Wells Fargo zvýšila cieľovú cenu akcií spoločnosti Adobe zo 420 USD na 525 USD. Nie je jasné, či išlo o čistú špekuláciu, alebo sa im podarilo predpovedať spoločnosti Adobe dobré časy, boli však na správnej ceste. Posledná správa o výsledkoch spoločnosti Adobe sa celkovo prijala pozitívne, keďže bola oveľa lepšia, ako sa očakávalo. Správa obsahovala niekoľko pozitívnych aspektov: spoločnosť prekročila očakávania tržieb a upraveného zisku za štvrťrok, zvýšila svoje ročné prognózy a poskytla vyšší výhľad zisku na ďalší štvrťrok v porovnaní s prognózami analytikov. Spoločnosť Adobe tiež počas štvrťroka vytvorila solídny peňažný tok a udržala si zdravú súvahu so značným množstvom hotovosti a zvládnuteľným dlhom.

Spoločnosť Adobe sa aktívne zapája do sveta umelej inteligencie

Popredné technologické spoločnosti vrátane OpenAI, Alphabet Inc (Google), Microsoft a Adobe rokujú s významnými médiami o dohodách o využívaní spravodajského obsahu na trénovanie technológie umelej inteligencie. Títo technologickí giganti sa spojili s vedúcimi predstaviteľmi spravodajstva, aby riešili obavy týkajúce sa autorských práv v súvislosti s ich produktmi AI, ako sú textové chatboty a generátory obrázkov. Vydavatelia ako News Corp, Axel Springer, New York Times a The Guardian jednotlivo rokovali aspoň s jednou z týchto spoločností. Potenciálne dohody by mohli zahŕňať mediálne organizácie, ktoré dostanú predplatné v podobe poplatku za svoj obsah, ktorý sa použije pri vývoji technológií chatbotov, ako je ChatGPT od OpenAI a Bard od spoločnosti Google.

Prehľad akcií spoločnosti Adobe

Akcie spoločnosti Adobe prišli na trh v auguste 1986 a ich cena bola len 0,22 USD. S vývojom počítačov akcie spoločnosti Adobe časom pekne rástli a najvyšší bod dosiahli v novembri 2021, keď cena jednej akcie bola 688 USD. To znamená úžasný rast o viac ako 301 000 % od začiatku ich cesty na burzu.  Po dosiahnutí vrcholu mali akcie menšiu korekciu a klesli na 285 USD, teraz však pekne rastú a už sa vrátili na súčasnú cenu 495 USD.  Ak sa predpovede spoločnosti Wells Fargo naplnia, ukazuje to veľmi pekné obdobie pre potenciálny rast. Ak k tomu všetkému pridáme umelú inteligenciu, môže to znamenať len to, že spoločnosť má určite plány na rast v budúcnosti.

Ozios-Austera-Akcie Adobe mozu narast vdaka novej akvizicii a inovaciam
Pohyb akcií spoločnosti Adobe za posledných päť rokov. (Zdroj: Google Finance)

Bez inovácií to nepôjde

Ako už bolo spomenuté na začiatku, digitálny svet sa každým dňom rýchlo rozvíja. Pre veľké technologické spoločnosti je dôležité, aby neustále vyvíjali a inovovali nové produkty. Keďže spoločnosť Adobe je jednou z najznámejších spoločností od vynájdenia počítačov, je to dobrá a zaujímavá akcia, ktorú treba sledovať. Ich zverejňovanie príjmov, ako aj ich integrácia do umelej inteligencie ukazuje, že chcú dosiahnuť viac a v žiadnom prípade nie sú na konci.

Pokračovanie vzostupu digitálnych bánk je nezadržateľné. Klasické banky majú čo robiť, aby udržali krok

02.04.2024

Väčšinu bankových transakcií dnes ľudia robia z pohodlia domova. Digitálny vek umožňuje takmer neobmedzenú dostupnosť takýchto úkonov, bez potreby fyzickej návštevy pobočiek, vďaka čomu sa stále viac na trhu rozrastajú digitálne banky, ktoré ponúkajú svoje služby iba online. Spoločnosti ako Revolut, Manzo alebo Monese sa tešia nesmiernej popularite hlavne [...]

Nová regulácia kryptomien (MiCA) otvára novú éru pre virtuálne meny

12.02.2024

Regulácia MiCA (Markets in Crypto Assets) predstavuje revolučný krok v rámci európskych trhov s kryptoaktívami, prinášajúci nové možnosti a lepšiu bezpečnosť do tohto dynamického a rýchlo rastúceho odvetvia. Pre Európsku úniu je to vstupenka do novej éry v digitálnom finančnom svete. Tento právny rámec, ktorý má 150 strán, je založený na obdobných pravidlách [...]

Meta Platforms čelí v EÚ obmedzenia a možnému zákazu reklamy

24.11.2023

Americkej spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete Facebook a Instagram, hrozí v EÚ zákaz reklamy. Dôvodom je jej špecifická forma, takzvaná cielená reklama. Zákaz cielenej reklamy, ktorá sa zameriava na používateľov vďaka zberu ich osobných údajov, je pre Metu viac než komplikáciou. Americká spoločnosť sa dlho snahám o obmedzenie tejto [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 49429x
Priemerná čítanosť článkov: 1301x

Autor blogu

Kategórie