Založ si blog

Ocitá sa inflácia eurozóny na klesajúcej trajektórii? Alebo je vysoká jadrová inflácia aj do budúcnosti hrozbou?

Celý svet čelí jednej z najvyšších inflácií za posledných niekoľko desaťročí. Zdá sa však, že eurozóna dostala najtvrdší zásah, na čom by sa mohla podieľať aj vojna na Ukrajine. Covidová pandémia spustila nevyhnutný rast inflácie a vojna bola len prilievaním oleja do ohňa. V Oziose sme sa rozhodli pozrieť sa na tento problém, ako to vyzeralo a či sa to zlepšuje. Najprv si však overme rozdiel medzi celkovou a jadrovou infláciou.

Inflácia verzus jadrová inflácia

Inflácia znamená nepretržitý rast všeobecných cien tovarov a služieb v čase, meraný ročným percentuálnym nárastom vykazovaným v indexe spotrebiteľských cien (CPI). S rastom inflácie sa znižuje kúpna sila a ovplyvňuje aj hodnotu fixných aktív, vedie k úpravám cien tovarov a služieb zo strany podnikov, reagujú na ňu finančné trhy a má vplyv na zloženie investičného portfólia. Inflácia je do určitej miery nevyhnutnou súčasťou života, ktorá ovplyvňuje spotrebiteľov, podniky aj investorov, bez ohľadu na to, aká je silná alebo kedy k nej dochádza.

Jadrová inflácia sa vzťahuje na zmenu nákladov na tovary a služby, ale osobitne nezahŕňa náklady na potraviny a energie vzhľadom na ich vysokú volatilitu. Na výpočet jadrovej inflácie sa bežne používa index spotrebiteľských cien (CPI), ktorý odráža ceny tovarov a služieb.

Celkovo je dôležité sledovať oba ukazovatele, pretože poskytujú rôzne informácie o stave ekonomiky. Vysoká úroveň inflácie aj jadrovej inflácie môže byť nebezpečná a viesť k hospodárskym problémom, ale tvorcovia politík sa môžu viac zamerať na jeden alebo druhý ukazovateľ v závislosti od svojich konkrétnych cieľov a obáv.

Inflácia v eurozóne v minulom roku

Podľa predbežného odhadu sa miera inflácie spotrebiteľských cien v eurozóne v marci 2023 medziročne spomalila na 6,9 %, čo predstavuje jej najnižšiu úroveň od februára 2022 a je tesne pod trhovým konsenzom 7,1 %. Napriek poklesu čítanie stále presahovalo cieľ Európskej centrálnej banky na úrovni 2,0 %, zatiaľ čo jadrový index, ktorý nezahŕňa volatilné položky, ako sú potraviny a energie, dosiahol nové maximum 5,7 %, čo vytvára tlak na tvorcov politík, aby ďalej zvyšovali sadzby. Náklady na energie prvýkrát za dva roky klesli, zatiaľ čo ceny neenergetických priemyselných tovarov rástli pomalším tempom. Medzitým sa zvýšila inflácia v prípade potravín, alkoholu a tabaku, ako aj služieb. Na mesačnej báze sa spotrebiteľské ceny v marci zvýšili o 0,9 % po 0,8-percentnom náraste vo februári.

Ozios-Austera-Inflacia v eurozone klesla za 5 mesiacov o tretinu
Miera inflácie v eurozóne za posledný rok. (Zdroj: Trading Economics)

Zvyšovanie úrokových sadzieb

Jedným a pravdepodobne najúčinnejším spôsobom boja proti vysokej inflácii je zvyšovanie úrokových sadzieb. Týmto spôsobom sa zvýši hodnota meny, čo spôsobí upokojenie inflácie. Ako už bolo spomenuté, napriek tomu, že inflácia klesá, jadrová inflácia je stále na vysokej úrovni, a najmä výrazne nad optimálnym cieľom ECB, teda 2 %. Z tohto dôvodu sa ECB rozhodla od júla minulého roka šesťkrát zvýšiť úrokové sadzby. Aktuálna úroková sadzba pre eurozónu je na úrovni 3,50 % a mnohí analytici a zdroje upozorňujú, že to nemusí byť jej vrchol, keďže infláciu je ešte potrebné znížiť. Plány na spriemerovanie inflácie sú: 5,3 % v roku 2023; 2,9 % v roku 2024 a 2,1 % v roku 2025. Na dosiahnutie tohto cieľa, ktorý sa zatiaľ zdá byť vzdialený, bude musieť ECB prijať mnoho opatrení.

Ozios-Austera-ECB zdvihla zakladne sadzby od leta 2022 uz sestkrat
Úrokové sadzby v eurozóne v uplynulom roku. (Zdroj: Trading Economics)

Záver

Eurozónu tvrdo zasiahla jedna z najvyšších mier inflácie za posledné desaťročia, ktorú ešte zhoršila pandémia Covid a vojna na Ukrajine. Inflácia aj jadrová inflácia sú dôležitými ukazovateľmi, ktoré treba sledovať, pretože poskytujú rôzne informácie o stave ekonomiky. Hoci sa miera inflácie spotrebiteľských cien v eurozóne v marci 2023 medziročne spomalila na 6,9 %, jadrový index dosiahol nové maximum 5,7 %, čo vytvára tlak na tvorcov politík, aby ďalej zvyšovali úrokové sadzby. ECB od júla minulého roka zvýšila úrokové sadzby už šesťkrát a aktuálna úroková sadzba pre eurozónu je 3,50 %. Analytici a zdroje však upozorňujú, že to nemusí byť vrchol a ECB bude musieť prijať mnoho opatrení, aby dosiahla svoje inflačné ciele. Nakoniec všetko závisí od toho, ako ECB s infláciou naloží a ako rýchlo ju dokáže znížiť.

Pokračovanie vzostupu digitálnych bánk je nezadržateľné. Klasické banky majú čo robiť, aby udržali krok

02.04.2024

Väčšinu bankových transakcií dnes ľudia robia z pohodlia domova. Digitálny vek umožňuje takmer neobmedzenú dostupnosť takýchto úkonov, bez potreby fyzickej návštevy pobočiek, vďaka čomu sa stále viac na trhu rozrastajú digitálne banky, ktoré ponúkajú svoje služby iba online. Spoločnosti ako Revolut, Manzo alebo Monese sa tešia nesmiernej popularite hlavne [...]

Nová regulácia kryptomien (MiCA) otvára novú éru pre virtuálne meny

12.02.2024

Regulácia MiCA (Markets in Crypto Assets) predstavuje revolučný krok v rámci európskych trhov s kryptoaktívami, prinášajúci nové možnosti a lepšiu bezpečnosť do tohto dynamického a rýchlo rastúceho odvetvia. Pre Európsku úniu je to vstupenka do novej éry v digitálnom finančnom svete. Tento právny rámec, ktorý má 150 strán, je založený na obdobných pravidlách [...]

Meta Platforms čelí v EÚ obmedzenia a možnému zákazu reklamy

24.11.2023

Americkej spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete Facebook a Instagram, hrozí v EÚ zákaz reklamy. Dôvodom je jej špecifická forma, takzvaná cielená reklama. Zákaz cielenej reklamy, ktorá sa zameriava na používateľov vďaka zberu ich osobných údajov, je pre Metu viac než komplikáciou. Americká spoločnosť sa dlho snahám o obmedzenie tejto [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 49253x
Priemerná čítanosť článkov: 1296x

Autor blogu

Kategórie