Založ si blog

Akcie GameStop sú ako na horskej dráhe. Nahor ich tlačia nadšenci, nadol realita

Od svojich začiatkov v roku 1984 sa GameStop vypracoval na jedného z hlavných hráčov vo svete videohier. Avšak s nástupom digitálnej éry začala spoločnosť upadať. Napriek tomu, v januári 2021, masívne investície drobných investorov, vrátane Keitha Gilla, zmenili pohľad na túto spoločnosť. Na začiatku júna akcie spoločnosti po ďalšom Gillovom príspevku vzrástli o 74%, čím sa medzi retailovými investormi opäť rozprúdil krátkodobý záujem a vzrušenie.

Prečo ešte stále počúvame o GameStop?

GameStop je americká spoločnosť špecializujúca sa na predaj hardvérových a softvérových produktov, videohier, herných konzol a príslušenstva. Založená bola v roku 1984 ako Babbage’s v Dallase, Texas, a premenovaná na GameStop v roku 1999. Je jedným z najväčších maloobchodných predajcov videohier na svete s viac ako 5 000 predajňami. Jej momentálne zastúpenie je v Spojených Štátoch, Kanade, Austrálii a Európe. Rozšírila sa akvizíciou spoločností ako EB Games a Micromania a prevádzkuje aj internetový obchod a platformy na nákup a predaj použitých hier.

Akcie GameStop poháňané Keithom Gillom

V súvislosti so spoločnosťou GameStop sa do povedomia dostal aj Keith Gill, známy aj pod pseudonymom „Roaring Kitty“, ktorý pôsobí na rôznych sociálnych sieťach ako napríklad Reddit, kde zdieľa svoje názory a analýzy. Naposledy tak urobil v nedeľu 2.6.2024, kedy po viac ako troch rokoch zverejnil na fóre r/WallStreetBets snímku obrazovky, na ktorej je vidieť vlastníctvo 5 miliónov akcií GameStop v hodnote 115,7 miliónov USD. Príspevok spôsobil, že nasledujúci deň vzrástla hodnota akcií spoločnosti až o 74% na 40,08 USD, ktorá sa však v ten istý deň prudko prepadla a uzatvorila na hodnote 28 USD.

Májový optimizmus na akciovom trhu

Podobná eufória sa odohrala aj minulý mesiac, keď akcie GameStop prudko vzrástli o takmer 180% na hodnotu 48,75 USD. Stalo sa tak po tom, čo účet „Roaring Kitty“ zverejnil príspevok na platforme X. Tento ošiaľ však opäť rýchlo vyprchal a hodnota akcií sa v priebehu troch dní prepadla o 54,44% na 22,21 USD.  Napriek tomuto poklesu, spoločnosť z májovej rally vyťažila značné zisky, keď predala 45 miliónov akcií a získala tak 933 miliónov USD.

Ozios-Adam Austera-Gamestop je investicny fenomen s prudkym rastom aj poklesom hodnoty akcii
Vývoj ceny akcií spoločnosti GameStop za posledných 5 rokov. (Zdroj: Google Finance)

Výzvy digitálneho trhu ťažko zvládne firma so zastaraným modelom podnikania

GameStop sa prvýkrát stal výrazným predmetom záujmu globálnych médií a finančných trhov v januári 2021 vďaka fenoménu „meme akcií“. Koordinované úsilie drobných investorov na platforme Reddit, pod vedením Gill-a, viedlo k rapidnému rastu cien akcií tejto spoločnosti, ktorá sa predtým ocitla vo vážnych problémoch. Tento náhly obrat však zároveň spôsobil výrazné finančné straty hedžovým fondom, ktoré vsadili na pokles cien akcií (tzv. short selling).

Napriek spomaleniu tradičného predaja v dôsledku nárastu digitálneho sťahovania a streamovania, GameStop stále získa výraznú podporu od drobných investorov, ako je Keith Gill, čo jej umožňuje dosahovať finančné zisky z obchodovania s akciami. Avšak, hoci kolektívne investovanie môže viesť k dramatickým krátkodobým výsledkom, je jasné, že nie je dlhodobo udržateľné.

Akciové indexy sú stabilnou voľbou pre bežných ľudí, ale aj profesionálnych obchodníkov

23.08.2024

Vo svete financií sú akciové indexy základnými nástrojmi, ktoré poskytujú prehľad o aktuálnom stave trhu a slúžia ako referenčné hodnoty pre výkonnosť investícií. Broker Ozios vám prináša všetky potrebné informácie, aby ste aj vy mohli využiť potenciál akciových indexov a zlepšiť tým svoje investičné výsledky. Čo sú akciové indexy? Indexy zoskupujú [...]

Chevron dokázal veľkú vec: dokáže ťažiť ropu z dna hlbokých oceánov

16.08.2024

Energetická spoločnosť Chevron dosiahla významný technologický prelom v oblasti hlbokomorskej ťažby ropy a zemného plynu, ktorý znamená začiatok novej éry efektívneho využívania zdrojov. Vďaka inovatívnej technológii schopnej odolať extrémnemu tlaku na dne oceánov bude teraz možné dostať sa k ložiskám, ktoré boli predtým neprístupné. Tento úspech posilňuje [...]

Čo sa deje s Nike? Legendárny výrobca topánok utrpel najväčší jednodenný prepad hodnoty akcií vo svojej histórii

04.07.2024

Nedávny prepad akcií spoločnosti Nike, spôsobený slabšími výsledkami predaja, vyvoláva otázky o budúcej stratégii a výkonnosti tejto globálnej značky. Nike, známy svojím inovatívnym prístupom k športovému oblečeniu a obuvi, čelí výzvam, ktoré ovplyvnili jeho finančné ukazovatele a trhovú pozíciu. V analýze sa zameriame na príčiny tohto poklesu a jeho dopad na [...]

nádcha, chrípka, choroba, prechladnutie, vreckovky, covid, muž

Nemocnice a lekári sa pripravujú na chrípkovú sezónu, situáciu zhoršuje covid. Kde sa dá zaočkovať a ako kombinovať vakcíny?

28.09.2024 15:00

V októbri sa "oficiálne" začína chrípková sezóna, ale nárast prípadov respiračných ochorení lekári a nemocnici evidujú už od začiatku septembra

Andrej Danko

Tomáš: Danko bude útočiť na Hlas, kým nedostane funkciu. SNS tvrdí, že len kritizuje Tomášovu zlú legislatívu

28.09.2024 14:50

Erik Tomáš označil stupňujúce sa útoky SNS smerom k Hlasu za dôsledok urazenosti Andreja Danka, že nedostal post predsedu NR SR.

Nasralláh

Smrť Nasralláha: Čaká Izrael masový útok Hizballáhu? Irán nechce, aby konflikt explodoval, vraví expert

28.09.2024 14:46

Odborník na Blízky východ James Dorsey reagoval na to, že Izraelu sa podarilo pri leteckom útoku v Bejrúte zabiť šéfa hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha.

náboje, zbraň, poprava

Pri hromadnej streľbe v JAR zomrelo 17 ľudí

28.09.2024 14:43

Pri piatkovej hromadnej streľbe v Juhoafrickej republike zomrelo 17 ľudí, útočníci sú na úteku a polícia po nich pátra.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 58685x
Priemerná čítanosť článkov: 1365x

Autor blogu

Kategórie