Založ si blog

Taliansko zakázalo ChatGPT. Čo to znamená pre vývoj umelej inteligencie?

Vývoj umelej inteligencie má pred sebou ešte veľa prekážok.  Zostáva mnoho otvorených otázok od regulátorov aj samotných vedcov a výskumníkov. Taliansky zákaz aplikácie ChatGPT je len začiatok.

ChatGPT, chatbot s umelou inteligenciou, ktorý dokáže ľuďom pomôcť odpovedať a vyriešiť takmer čokoľvek, si získal veľkú pozornosť. Objavili sa správy o študentoch, ktorí ho využívajú na riešenie skúšok, písanie diplomových prác, a tiež pomohol ľuďom v každodennom živote. Spolu s tým sa mu však dostalo aj nechcenej pozornosti – od regulačných orgánov Európskej únie. Taliansko preto už predložilo zákaz prístupu k nej v rámci svojej krajiny. Čo bude ďalej – budú nasledovať ďalšie krajiny EÚ?

Zákaz ChatGPT v Taliansku

Ostatné európske krajiny zvažujú, že budú nasledovať príklad Talianska a dočasne zakážu používanie chatbotov, ako je ChatGPT, a diskutujú o tom, či sú potrebné prísnejšie opatrenia na reguláciu ich používania. Hoci medzi európskymi poslancami panujú nezhody o obsahu a rozsahu pôsobnosti zákona EÚ o umelej inteligencii, niektoré regulačné orgány skúmajú, ako sa existujúce nástroje, ako napríklad všeobecné nariadenie o ochrane údajov (GDPR), môžu vzťahovať na spoločnosti s generatívnou umelou inteligenciou, ktoré používajú algoritmy na vytváranie odpovedí veľmi podobných ľudským na textové otázky na základe analýzy veľkého množstva údajov, ktoré môžu zahŕňať osobné údaje používateľov internetu. Týmto krokom agentúry sa Taliansko stalo prvou západnou krajinou, ktorá zakročila proti chatbotom poháňaným umelou inteligenciou.

Taliansky regulačný orgán Garante obvinil spoločnosť OpenAI, že neoverila vek používateľov ChatGPT a bez právneho dôvodu zhromažďovala osobné údaje na trénovanie chatbota. Dessislava Savova, partnerka v advokátskej kancelárii Clifford Chance, uviedla, že obvinenia ukazujú, ako môže GDPR poskytnúť regulačným orgánom nástroje na formovanie budúcnosti umelej inteligencie. Ostatné európske krajiny vrátane Francúzska, Írska a Nemecka oslovujú spoločnosť Garante, aby sa o zákaze dozvedeli viac a prípadne koordinovali svoje vlastné kroky. Regulačné orgány na ochranu osobných údajov vo Švédsku a Španielsku však v súčasnosti neplánujú zakázať ChatGPT, pričom Španielsko nedostalo žiadne sťažnosti, ale nevylučuje budúce vyšetrovanie.

Taliansky vicepremiér Matteo Salvini však kritizoval taliansky vládny úrad na ochranu údajov za dočasný zákaz chatbota ChatGPT a uviedol, že zablokovanie z dôvodu obáv o ochranu súkromia sa mu zdá prehnané. Salvini, ktorý je zároveň lídrom vládnucej koaličnej strany Liga a zastáva funkciu ministra dopravy, na Instagrame napísal, že rozhodnutie regulačného orgánu považuje za pokrytecké a že je potrebný zdravý rozum, keďže otázky ochrany súkromia sa týkajú prakticky všetkých online služieb.

Vývoj akcií spoločnosti Microsoft

Akcie spoločnosti Microsoft vstúpili na trh v roku 1986 pri cene 0,10 USD. Odvtedy zaznamenali úžasný vývoj, keďže ich akcie v priebehu 37 rokov získali 287 130 %. Najvyšší bod dosiahli v novembri 2021, keď cena jednej akcie bola 343,11 USD.  Potom zaznamenali určitý pokles, avšak nič príliš desivé, keďže väčšina akcií mala v tomto období korekcie. Aktuálna cena akcie je 287,23 USD, čo stále dáva veľa možností na pohyb ceny.

Ozios-Austera-Talianska zakazalo ChatGPT-Microsoft ako velky investor moze mat problem
Pohyb akcií spoločnosti Microsoft za posledných päť rokov. (Zdroj: Google Finance)

Bill Gates nesúhlasí s opatreniami proti umelej inteligencii

Bill Gates, spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft, vyhlásil, že žiadosti o zastavenie vývoja umelej inteligencie nevyriešia výzvy, ktoré sú pred nami. Gates tvrdí, že by bolo lepšie zamerať sa na to, ako čo najlepšie využiť umelú inteligenciu, pretože by bolo ťažké pochopiť, ako by mohla celosvetová pauza fungovať. Jeho pripomienky prišli po tom, ako viac ako 1 000 odborníkov na umelú inteligenciu podpísalo otvorený list, v ktorom vyzývajú na urýchlené pozastavenie vývoja systémov, ktoré sú výkonnejšie ako nový ChatGPT OpenAI podporovaný spoločnosťou Microsoft, ktorý dokáže viesť rozhovory podobné ľudským, skladať piesne a sumarizovať dlhé dokumenty. Odborníci vrátane Steva Wozniaka, spoluzakladateľa spoločnosti Apple, v liste uviedli, že je potrebné posúdiť potenciálne riziká a prínosy pre spoločnosť. Gates naznačil, že žiadosť o pozastavenie činnosti konkrétnej skupiny by problémy neriešila.

Microsoft do OpenAI výrazne investoval, aby predbehol svojich konkurentov. Hoci sa Bill Gates v súčasnosti sústreďuje na filantropickú činnosť Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov, je silným zástancom umelej inteligencie a jej vplyv prirovnáva k vplyvu internetu a mobilných telefónov. V blogovom príspevku s názvom The Age of AI has begun (Vek umelej inteligencie sa začal) Gates zdôraznil svoje presvedčenie, že umelá inteligencia sa dá využiť na zníženie globálnych nerovností.

Microsoft (zatiaľ) bez škody

Bude zaujímavé sledovať, ako budú na zákaz reagovať ostatné krajiny EÚ a či budú nasledovať príklad Talianska alebo nie. V takom prípade by to mohlo tvrdo zasiahnuť Microsoft, ktorý do tohto projektu investoval približne 10 miliárd dolárov. Na druhej strane, niektoré krajiny sa už rozhodli, že nebudú zavádzať žiadne obmedzenia alebo zákazy, čo je pre OpenAI a Microsoft dobré znamenie. Bez ohľadu na to je Microsoft stabilná spoločnosť s osvedčenou históriou.

Nová regulácia kryptomien (MiCA) otvára novú éru pre virtuálne meny

12.02.2024

Regulácia MiCA (Markets in Crypto Assets) predstavuje revolučný krok v rámci európskych trhov s kryptoaktívami, prinášajúci nové možnosti a lepšiu bezpečnosť do tohto dynamického a rýchlo rastúceho odvetvia. Pre Európsku úniu je to vstupenka do novej éry v digitálnom finančnom svete. Tento právny rámec, ktorý má 150 strán, je založený na obdobných pravidlách [...]

Meta Platforms čelí v EÚ obmedzenia a možnému zákazu reklamy

24.11.2023

Americkej spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete Facebook a Instagram, hrozí v EÚ zákaz reklamy. Dôvodom je jej špecifická forma, takzvaná cielená reklama. Zákaz cielenej reklamy, ktorá sa zameriava na používateľov vďaka zberu ich osobných údajov, je pre Metu viac než komplikáciou. Americká spoločnosť sa dlho snahám o obmedzenie tejto [...]

VW Group investoval na Slovensku už 5 miliárd eur. Je to historicky jeden z najväčších investorov na Slovensku

24.10.2023

Bratislavský závod Volkswagen Slovakia je jediným automobilovým závodom na svete, ktorý pod jednou strechou vyrába vozidlá štyroch značiek. Vyrába sa tu Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne, Porsche Cayenne Coupé, Volkswagen up!, plne elektrický Volkswagen e-up! a kompaktné SUV ŠKODA KAROQ. Viac ako 99 % produkcie ide na export do celého sveta, pričom veľké SUV [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 47549x
Priemerná čítanosť článkov: 1285x

Autor blogu

Kategórie