Čo sa deje s Nike? Legendárny výrobca topánok utrpel najväčší jednodenný prepad hodnoty akcií vo svojej histórii

Nedávny prepad akcií spoločnosti Nike, spôsobený slabšími výsledkami predaja, vyvoláva otázky o budúcej stratégii a výkonnosti tejto globálnej značky. Nike, známy svojím inovatívnym prístupom k športovému oblečeniu a obuvi, čelí výzvam, ktoré ovplyvnili jeho finančné ukazovatele a trhovú pozíciu. V analýze sa zameriame na príčiny tohto poklesu a jeho dopad na firmu, pričom sa budeme zaoberať faktormi ovplyvňujúcimi jej aktuálnu situáciu a perspektívy do budúcna.

Problémy pri Nike nezačali včera

V posledných dvoch rokoch čelí Nike viacerým výzvam, vrátane narušenia dodávateľských reťazcov a zvýšenej konkurencie na trhu športového oblečenia a obuvi. Firma sa zamerala na posilnenie svojich digitálnych kanálov a rozšírenie online predaja, čo bola jej odpoveď na rastúci dopyt po e-commerce. V oblasti produktov sa Nike sústredil na inovácie, pričom na trh uviedol nové produkty a zlepšil svoje športové technológie. Spoločnosť si naďalej udržiava silnú globálnu prítomnosť, pričom sa sústreďuje na rozvoj svojich trhov v rôznych regiónoch sveta. Hlavnými trhmi aj naďalej zostávajú USA, Európa, Blízky východ, Afrika a Ázia, pričom sa zameriava na prispôsobenie svojich produktov a marketingových stratégií podľa miestnych preferencií a trendov.

Prepad hodnoty akcie o 20 % za jediný deň sa často nevidí

V piatok akcie spoločnosti Nike zaznamenali najväčší jednodenný prepad vo svojej histórii, keď ich cena klesla o necelých 20 % po tom, čo firma zverejnila prekvapivú predpoveď rátajúcu s poklesom ročných tržieb v roku 2025. Tento prepad, ktorý znížil trhovú hodnotu firmy o 28,41 miliardy USD, vyvolal obavy investorov o efektívnosť Nike v boji s rastúcou konkurenciou nových značiek ako On a Hoka. Analytici zdôraznili, že Nike sa snaží nastaviť konzervatívne ciele, ktoré bude ľahšie prekonať, ale čelí tlaku investorov ohľadne zlepšenia výkonu a zároveň sú názoru, že je potreba zvážiť možné zmeny vo vedení. Zhoršenie vyhliadok spoločnosti zasiahlo aj akcie jej konkurentov v sektore športového oblečenia a obuvi. Nike sa snaží prispôsobiť svoje produkty a znižovať náklady, aby reagoval na klesajúci trhový podiel a zmeny v spotrebiteľských preferenciách.

Odpoveď Nike: prichádzajú lacnejšie tenisky

V záujme udržania svojho miesta na trhu Nike oznámil, že v rámci svojej stratégie na oživenie predaja uvedie novú kolekciu tenisiek v cenovej relácií maximálne do 100 USD. Firma chce takto prilákať zákazníkov s menším rozpočtom, keďže sa jej vlajkové produkty ako Air Jordan 1 a Air Force 1 predávajú za viac ako 150 USD. Novými cenovými kategóriami sa Nike snaží reagovať na tlak zo strany konkurentov, ktorí úspešne oslovujú zákazníkov s dostupnejšími cenami. Napriek snahám, analytici varujú, že tento krok nemusí úplne vyriešiť hlbšie problémy chýbajúcich inovácií a zníženej hodnoty niektorých kľúčových produktov Nike na sekundárnom trhu.

Plusové hospodárske výsledky a negatívnym výhľadom

Nike za štvrtý kvartál účtovného roka 2024 (obdobie od 1.3. do 31.5.2024) zaznamenal tržby vo výške 12,6 miliardy USD, čo predstavuje pokles o 2 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom, zatiaľ čo čistý zisk vzrástol o 45 % na 1,5 miliardy USD a zisk na akciu dosiahol 0,99 USD. Za celý účtovný rok 2024 (obdobie od 1.6.2023 do 31.5.2024) tržby vzrástli o 1 % na 51,4 miliardy USD a čistý zisk sa zvýšil o 12 % na 5,7 miliardy USD, pričom zisk na akciu bol 3,73 USD. Nike sa zameral na zvýšenie tržieb v kľúčových regiónoch a zavedenie nových produktov s cieľom prilákať cenovo citlivých zákazníkov. V roku 2025 spoločnosť očakáva pokles tržieb blížiaci sa 10 % a plánuje pokračovať v optimalizácii nákladov a zlepšovaní svojich produktových línii, aby zabezpečila udržateľný dlhodobý rast.

Ozios-Adam Austera-Akcie Nike sa prepadli za jediny den o 20 percent
Vývoj akcii spoločnosti Nike za posledných 5 rokov. (Zdroj: Google Finance)

Nike musí zabrať

Vzhľadom na nedávne výsledky za účtovný rok 2024 a dynamiku trhu, Nike čelí zložitým výzvam, ktoré odrážajú tlaky v oblasti predaja a rastúcu konkurenciu v segmente športového oblečenia. Napriek tomu, že spoločnosť dosiahla mierny rast tržieb a ziskovú expanziu v priebehu roka, štvrťročné výsledky odhalili slabší výkon na kľúčových trhoch. Prognóza pre účtovný rok 2025 ukazuje, že spoločnosť si je vedomá týchto problémov a pripravuje sa na ďalšie strategické kroky. Z dlhodobého hľadiska zostáva Nike silným hráčom na trhu športového oblečenia s robustným portfóliom produktov a jasnou víziou na zlepšenie výkonnosti. Úspech v nadchádzajúcich mesiacoch bude závisieť od efektívnej implementácie týchto plánov a schopnosti prispôsobiť sa rýchlo meniacim sa podmienkam na trhu.

Prečo je stále výhodné dlhodobo investovať svoje úspory aj v čase poklesu inflácie?

11.10.2024

Inflácia na Slovensku v poslednom období zaznamenala pokles, čo je pre spotrebiteľov aj samotnú ekonomiku nepochybne pozitívna správa. Mnohí by si ale na základe toho mohli myslieť, že v takomto prostredí nie je potrebné investovať voľné finančné prostriedky. Konzistentné investovanie avšak má svoje výhody aj v čase poklesu miery inflácie. Počas čítania sa dozviete [...]

Evolúcia bez eufórie: iPhone 16 od Applu čelí náročnejšiemu štartu

03.10.2024

Apple, ako najhodnotnejšiu spoločnosť na svete, netreba predstavovať. K jej najpopulárnejším produktom patrí iPhone, ktorého nová verzia vychádza v podstate každý rok. Nedávno bol na trh uvedený najnovší model iPhone 16, čo vzbudilo veľký záujem spotrebiteľov aj investorov. Prvé údaje o predaji však naznačujú, že záujem je nižší, ako tomu bolo [...]

Akciové indexy sú stabilnou voľbou pre bežných ľudí, ale aj profesionálnych obchodníkov

23.08.2024

Vo svete financií sú akciové indexy základnými nástrojmi, ktoré poskytujú prehľad o aktuálnom stave trhu a slúžia ako referenčné hodnoty pre výkonnosť investícií. Broker Ozios vám prináša všetky potrebné informácie, aby ste aj vy mohli využiť potenciál akciových indexov a zlepšiť tým svoje investičné výsledky. Čo sú akciové indexy? Indexy zoskupujú [...]

Očkovanie / Očkovanie bez registrácie / Vakcína /

Očkovanie ako za čias pandémie? Na podanie vakcíny proti COVID-19 sa čaká aj niekoľko týždňov

18.10.2024 08:00

Covid je na vzostupe, no dostať sa k očkovaniu je dosť náročné

Libanon Hizballáh Izrael útoky Bejrút

Hizballáh oznámil novú eskalačnú fázu vo vojne proti Izraelu

18.10.2024 07:15

Libanonské hnutie zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely.

Zelenskyj, Meloniová, Michel

ONLINE: Kyjev odmieta, že chce jadrovú bombu. Hovorí o nejadrovom odstrašujúcom strategickom balíku

18.10.2024 06:40, aktualizované: 07:58

Nejadrový odstrašujúci strategický balík, ktorý by chcela mať Ukrajina na svojom území, môže zahŕňať rakety schopné strieľať až za Ural.

Nemecko, fabrika, nemecký priemysel

Nemecká ekonomika padá na kolená. Čo vylieči "chorého muža Európy"?

18.10.2024 06:00

Motor európskej ekonomiky sa zadrhol. Nemecké hospodárstvo je v dlhodobej recesii a nedarí sa ho oživiť.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 60371x
Priemerná čítanosť článkov: 1342x

Autor blogu

Kategórie