Založ si blog

Akciové indexy sú stabilnou voľbou pre bežných ľudí, ale aj profesionálnych obchodníkov

Vo svete financií sú akciové indexy základnými nástrojmi, ktoré poskytujú prehľad o aktuálnom stave trhu a slúžia ako referenčné hodnoty pre výkonnosť investícií. Broker Ozios vám prináša všetky potrebné informácie, aby ste aj vy mohli využiť potenciál akciových indexov a zlepšiť tým svoje investičné výsledky.

Čo sú akciové indexy?

Indexy zoskupujú ceny vybraných akcií s cieľom vytvoriť jednu zloženú hodnotu, reprezentujúcu celý trh, určitú krajinu alebo určitý sektor. Ak bude cena väčšiny vybraných akcií  v indexe rásť, bude rásť aj cena samotného indexu, naopak, ak bude cena väčšiny akcií klesať, bude klesať aj cena daného indexu.

Hlavné indexy svetových akciových trhov

  1. Dow Jones Industrial Average (DJIA): DJIA, ktorý zahŕňa 30 veľkých verejne obchodovateľných spoločností v Spojených štátoch, je jedným z najstarších a najsledovanejších indexov na svete. Je cenovo vážený, tým pádom akcie s vyššími cenami majú výraznejší vplyv na jeho hodnotu.
  2. S&P 500: Tento index zahŕňa 500 najväčších spoločností kótovaných na amerických burzách a je vážený trhovou kapitalizáciou. Považuje sa za jeden z najlepších reprezentantov amerického akciového trhu a barometer americkej ekonomiky.
  3. Nasdaq Composite: V tomto prípade ide o 100 najväčších akcii burzy Nasdaq, ktorá je známa vysokou koncentráciou predovšetkým technologických spoločností. Je taktiež vážený trhovou kapitalizáciou a často sa používa na meranie výkonnosti technologického sektora.
  4. FTSE 100: Tu má investor príležitosť nakúpiť 100 najväčších firiem Londýnskej burzy cenných papierov. V širšom ponímaní sa používa na meranie stavu britskej ekonomiky.
  5. Nikkei 225: Nikkei 225 reprezentuje 225 najväčších spoločností kótovaných na Tokijskej burze, je naopak vážený cenami a slúži ako kľúčový ukazovateľ výkonnosti japonskej ekonomiky.
  6. DAX: Index DAX v sebe obsahuje 40 najväčších nemeckých podnikov obchodovaných na Frankfurtskej burze cenných papierov. Poradie firiem je podľa kapitalizácie a odráža stav nemeckej ekonomiky.

Výhody investície do indexov

Investovanie do akciových indexov ponúka veľa výhod, ale aj niekoľko nevýhod. Jednou z hlavných výhod je diverzifikácia, čo znamená, že nákup koša rôznych akcií znižuje riziko spojené s investovaním iba do jednej spoločnosti. Okrem toho má väčšina indexov nižšie poplatky ako aktívne spravované fondy, z čoho vyplýva, že investori môžu ušetriť na nákladoch. Tento druh investovania je tiež pomerne jednoduchý a dostupný aj pre začínajúcich investorov, ktorí nemusia mať dôkladné znalosti o jednotlivých akciách. V neposlednom rade majú akciové indexy v dlhodobom časovom horizonte tendenciu rásť, a tak isto sú veľmi likvidné, dajú sa ľahko nakupovať a predávať.

Nevýhody spojené s investíciou do indexov

Na druhej strane, tieto investície stále podliehajú výkyvom trhu a počas poklesov môžu stratiť pomerne značnú časť svojej hodnoty. Investori tiež nemajú možnosť vybrať si konkrétne akcie v indexe, čo môže byť nevýhodné, ak sa niektorým akciám v indexe nedarí. Okrem toho sú riadené pasívne, a teda nevyužívajú aktívne riadenie manažérov na dosiahnutie vyšších výnosov alebo zmiernenie dôsledkov korekcií.

Ako obchodovať indexy?

Digitalizácia ovplyvnila aj svet investovania, ktorý napreduje míľovými krokmi. Dnes už nemusíte nikam chodiť a obchodovať môžete prostredníctvom internetu z pohodlia svojho domova na počítači, tablete alebo mobilnom telefóne. Prvým krokom je vytvoriť si obchodný účet u brokera. Výber kvalitného brokera je veľmi dôležitý, preto je dobré pozrieť si recenzie na vybraného brokera, kvalitu jeho služieb a porovnať výšku poplatkov pri obchodovaní. Európski brokeri, vrátane Ozios sú regulovaní najprísnejšími európskymi orgánmi a klientom poskytujú zákaznícku podporu 24 hodín 5 dní v týždni.

Druhým krokom je založenie obchodného účtu – vyplnenie údajov, overenie totožnosti a vloženie prostriedkov na obchodovanie prostredníctvom prevodu alebo platobnou kartou.  Tretím krokom je samotné obchodovanie. V prípade, že je k dispozícií aj webová platforma na obchodovanie odpadáva potreba stiahnuť si obchodnú platformu. Tí najlepší brokeri umožňujú investície do akciových indexov z celého sveta, pričom obchodovanie je väčšinou možné prostredníctvom CFD kontraktov, ETF alebo futures. Vyberiete si index, ktorý chcete obchodovať a otvoríte obchodnú pozíciu.

Akciové indexy sú užitočný nástroj, ktorý sa oplatí sledovať

Akciové indexy sú základom pre pochopenie finančných trhov, pričom investorom poskytujú spôsob, ako sledovať trhové trendy, porovnávať svoje portfóliá a investovať do širších trhových segmentov. Sledovaním týchto indexov môžu tiež získať cenné informácie o dynamike trhu a prijímať tak kvalitnejšie investičné rozhodnutia.

Chevron dokázal veľkú vec: dokáže ťažiť ropu z dna hlbokých oceánov

16.08.2024

Energetická spoločnosť Chevron dosiahla významný technologický prelom v oblasti hlbokomorskej ťažby ropy a zemného plynu, ktorý znamená začiatok novej éry efektívneho využívania zdrojov. Vďaka inovatívnej technológii schopnej odolať extrémnemu tlaku na dne oceánov bude teraz možné dostať sa k ložiskám, ktoré boli predtým neprístupné. Tento úspech posilňuje [...]

Čo sa deje s Nike? Legendárny výrobca topánok utrpel najväčší jednodenný prepad hodnoty akcií vo svojej histórii

04.07.2024

Nedávny prepad akcií spoločnosti Nike, spôsobený slabšími výsledkami predaja, vyvoláva otázky o budúcej stratégii a výkonnosti tejto globálnej značky. Nike, známy svojím inovatívnym prístupom k športovému oblečeniu a obuvi, čelí výzvam, ktoré ovplyvnili jeho finančné ukazovatele a trhovú pozíciu. V analýze sa zameriame na príčiny tohto poklesu a jeho dopad na [...]

Akcie GameStop sú ako na horskej dráhe. Nahor ich tlačia nadšenci, nadol realita

13.06.2024

Od svojich začiatkov v roku 1984 sa GameStop vypracoval na jedného z hlavných hráčov vo svete videohier. Avšak s nástupom digitálnej éry začala spoločnosť upadať. Napriek tomu, v januári 2021, masívne investície drobných investorov, vrátane Keitha Gilla, zmenili pohľad na túto spoločnosť. Na začiatku júna akcie spoločnosti po ďalšom Gillovom príspevku vzrástli o 74%, [...]

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 58283x
Priemerná čítanosť článkov: 1355x

Autor blogu

Kategórie