Založ si blog

Akcie GameStop sú ako na horskej dráhe. Nahor ich tlačia nadšenci, nadol realita

Od svojich začiatkov v roku 1984 sa GameStop vypracoval na jedného z hlavných hráčov vo svete videohier. Avšak s nástupom digitálnej éry začala spoločnosť upadať. Napriek tomu, v januári 2021, masívne investície drobných investorov, vrátane Keitha Gilla, zmenili pohľad na túto spoločnosť. Na začiatku júna akcie spoločnosti po ďalšom Gillovom príspevku vzrástli o 74%, čím sa medzi retailovými investormi opäť rozprúdil krátkodobý záujem a vzrušenie.

Prečo ešte stále počúvame o GameStop?

GameStop je americká spoločnosť špecializujúca sa na predaj hardvérových a softvérových produktov, videohier, herných konzol a príslušenstva. Založená bola v roku 1984 ako Babbage’s v Dallase, Texas, a premenovaná na GameStop v roku 1999. Je jedným z najväčších maloobchodných predajcov videohier na svete s viac ako 5 000 predajňami. Jej momentálne zastúpenie je v Spojených Štátoch, Kanade, Austrálii a Európe. Rozšírila sa akvizíciou spoločností ako EB Games a Micromania a prevádzkuje aj internetový obchod a platformy na nákup a predaj použitých hier.

Akcie GameStop poháňané Keithom Gillom

V súvislosti so spoločnosťou GameStop sa do povedomia dostal aj Keith Gill, známy aj pod pseudonymom „Roaring Kitty“, ktorý pôsobí na rôznych sociálnych sieťach ako napríklad Reddit, kde zdieľa svoje názory a analýzy. Naposledy tak urobil v nedeľu 2.6.2024, kedy po viac ako troch rokoch zverejnil na fóre r/WallStreetBets snímku obrazovky, na ktorej je vidieť vlastníctvo 5 miliónov akcií GameStop v hodnote 115,7 miliónov USD. Príspevok spôsobil, že nasledujúci deň vzrástla hodnota akcií spoločnosti až o 74% na 40,08 USD, ktorá sa však v ten istý deň prudko prepadla a uzatvorila na hodnote 28 USD.

Májový optimizmus na akciovom trhu

Podobná eufória sa odohrala aj minulý mesiac, keď akcie GameStop prudko vzrástli o takmer 180% na hodnotu 48,75 USD. Stalo sa tak po tom, čo účet „Roaring Kitty“ zverejnil príspevok na platforme X. Tento ošiaľ však opäť rýchlo vyprchal a hodnota akcií sa v priebehu troch dní prepadla o 54,44% na 22,21 USD.  Napriek tomuto poklesu, spoločnosť z májovej rally vyťažila značné zisky, keď predala 45 miliónov akcií a získala tak 933 miliónov USD.

Ozios-Adam Austera-Gamestop je investicny fenomen s prudkym rastom aj poklesom hodnoty akcii
Vývoj ceny akcií spoločnosti GameStop za posledných 5 rokov. (Zdroj: Google Finance)

Výzvy digitálneho trhu ťažko zvládne firma so zastaraným modelom podnikania

GameStop sa prvýkrát stal výrazným predmetom záujmu globálnych médií a finančných trhov v januári 2021 vďaka fenoménu „meme akcií“. Koordinované úsilie drobných investorov na platforme Reddit, pod vedením Gill-a, viedlo k rapidnému rastu cien akcií tejto spoločnosti, ktorá sa predtým ocitla vo vážnych problémoch. Tento náhly obrat však zároveň spôsobil výrazné finančné straty hedžovým fondom, ktoré vsadili na pokles cien akcií (tzv. short selling).

Napriek spomaleniu tradičného predaja v dôsledku nárastu digitálneho sťahovania a streamovania, GameStop stále získa výraznú podporu od drobných investorov, ako je Keith Gill, čo jej umožňuje dosahovať finančné zisky z obchodovania s akciami. Avšak, hoci kolektívne investovanie môže viesť k dramatickým krátkodobým výsledkom, je jasné, že nie je dlhodobo udržateľné.

Slovenskej ekonomike by sa malo dariť. Problémom sú ale slabšie objednávky a aj málo nezamestnaných

02.05.2024

Kým pri vzniku Slovenskej republiky dosahovalo HDP 14 miliárd €, koncom minulého roka to bolo 122 miliárd €. Hoci na prvý pohľad ide o vynikajúce číslo, v posledných troch rokoch ho ťahal hore do veľkej miery najmä rast cien a nie rast reálnej ekonomiky. Rok 2024 by sa mal niesť v znamení pozitívneho výhľadu. Napriek tomu pretrváva aj riziko [...]

Pokračovanie vzostupu digitálnych bánk je nezadržateľné. Klasické banky majú čo robiť, aby udržali krok

02.04.2024

Väčšinu bankových transakcií dnes ľudia robia z pohodlia domova. Digitálny vek umožňuje takmer neobmedzenú dostupnosť takýchto úkonov, bez potreby fyzickej návštevy pobočiek, vďaka čomu sa stále viac na trhu rozrastajú digitálne banky, ktoré ponúkajú svoje služby iba online. Spoločnosti ako Revolut, Manzo alebo Monese sa tešia nesmiernej popularite hlavne [...]

Nová regulácia kryptomien (MiCA) otvára novú éru pre virtuálne meny

12.02.2024

Regulácia MiCA (Markets in Crypto Assets) predstavuje revolučný krok v rámci európskych trhov s kryptoaktívami, prinášajúci nové možnosti a lepšiu bezpečnosť do tohto dynamického a rýchlo rastúceho odvetvia. Pre Európsku úniu je to vstupenka do novej éry v digitálnom finančnom svete. Tento právny rámec, ktorý má 150 strán, je založený na obdobných pravidlách [...]

ATACMS, rakety

Západné zbrane zmenili hru: Ukrajinci zatlačili Rusov. Uvoľnite nám ruky, vďaka ATACMS vyhráme, odkazujú z frontu

23.06.2024 00:00

Vojenskí velitelia volajú po zrušení obmedzení pre strely dlhého doletu.

potopenie, utopenie, plávanie, smrť, more, voda, ruka

V rybníku pri Hrušove sa topila dvojica, ženu vytiahli, muža sa nepodarilo zachrániť. Zrejme účinkoval alkohol

22.06.2024 20:44

Na miesto prišli aj hasiči - potápači z Rimavskej Soboty.

USS Theodore Roosevelt

Americká lietadlová loď priplávala do Soulu na trojstranné vojenské cvičenie

22.06.2024 19:45

Japonskom zintenzívnilo vojenský výcvik po tom, čo Rusko podpísalo zmluvu o strategickom partnerstve s KĽDR.

Nigel Farage

Farage: Putinovu inváziu vyprovokovali EÚ a NATO. Hanebný krčmový povaľač, nešetrili ho kritici

22.06.2024 17:20

Šéf pravicovo populistickej strany Reform UK zožal kritiku naprieč politickým spektrom.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 40
Celková čítanosť: 52646x
Priemerná čítanosť článkov: 1316x

Autor blogu

Kategórie