Založ si blog

LVMH láme rekordy

Bolo to pomerne úspešných týždňov pre LVMH, najväčšiu skupinu luxusných značiek na svete, ktorá (okrem iných spoločností) vlastní Louis Vuitton. Stala sa prvou európskou spoločnosťou, ktorá dosiahla trhovú kapitalizáciu 500 miliárd USD, a týmto míľnikom sa približuje k Tesle na deviatom mieste najväčších kótovaných spoločností na svete. Sme si istí, že takéto správy im len zväčšili krídla a využijú to na ďalšie napredovanie. Rozhodli sme sa pozrieť na to, aká budúcnosť ich čaká.

Míľnik trhovej kapitalizácie 500 miliárd USD

Spoločnosť LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton dosiahla trhovú hodnotu 500 miliárd USD, čím sa stala prvou európskou firmou, ktorá dosiahla tento míľnik. Akcie módnej spoločnosti sa vyšplhali vyššie ako pri piatkovej uzávierke a v kombinácii s nedávnym posilnením eura voči doláru dočasne posunuli celkovú trhovú kapitalizáciu nad 500 miliárd USD. Spoločnosť LVMH začiatkom tohto mesiaca oznámila výrazný nárast tržieb za prvý štvrťrok, a to najmä vďaka silnému dopytu na jej kľúčovom čínskom trhu. Luxusný gigant, ktorý kontroluje Bernard Arnault, je vlastníkom mnohých známych značiek, ako sú Dior, Louis Vuitton, Tiffany a koňak Hennessy. Tržby firmy za prvé tri mesiace tohto roka vzrástli o 17 %, čo dvojnásobne prekročilo predpokladanú hodnotu.

LVMH pripísala 14 % nárast predaja v Ázii, s výnimkou Japonska, ako hlavný zdroj rastu spoločnosti v tomto roku. Znamená to výrazné zlepšenie oproti 8 % poklesu zaznamenanému vo štvrtom štvrťroku 2020, keď sa LVMH zamerala na Čínu ako hnaciu silu predaja. Hoci náhle uvoľnenie opatrení z obdobia pandémie viedlo v predchádzajúcom štvrťroku k vlne prípadov COVID-19, spoločnosť naďalej považovala Čínu za kľúčový trh pre svoje špičkové produkty. LVMH zaznamenala aj silný rast predaja v Európe, ktorý sa zvýšil o 24 %, zatiaľ čo rast v USA bol skromnejší, a to 8 % za štvrťrok.

LVMH sa približuje k trhovej kapitalizácii spoločnosti Tesla

LVMH sa rýchlo približuje k pozícii Tesly ako deviatej najväčšej spoločnosti na svete podľa trhovej kapitalizácie, len niekoľko dní po vstupe do prvej desiatky. Akcie spoločnosti vyrábajúcej luxusný tovar vzrástli tento mesiac o 6,9 % vďaka silným tržbám v prvom štvrťroku. Hodnota spoločnosti Tesla medzitým v rovnakom období klesla o 23 %, keďže zníženie cien ovplyvnilo ziskovosť výrobcu elektromobilov, čoho výsledkom je trhová kapitalizácia vo výške 505 mld. Lídri oboch spoločností si už v roku 2022 vymenili pozície v rebríčku miliardárov Bloomberg. Rastúca hodnota LVMH zvýšila majetok Bernarda Arnaulta na takmer 212 miliárd USD, čím sa stal najbohatším človekom na svete, zatiaľ čo Elon Musk klesol na druhé miesto s majetkom „len“ 165 miliárd USD. Rally LVMH a ďalších francúzskych luxusných konkurentov upevnila pozíciu Paríža ako najväčšieho európskeho akciového trhu a zvýšila index CAC 40 na rekordné hodnoty so ziskom viac ako 15 % v tomto roku.

Vývoj akcií spoločnosti LVMH

Od svojho vstupu na burzu v roku 1990, keď sa ich cena pohybovala na úrovni 19,86 EUR, prešli ich akcie úžasnou cestou. Za posledných 33 rokov sa im podarilo narásť o viac ako 4 400 % a dosiahnuť cenu 892,50 EUR, na ktorej sa nachádzajú dnes.  V skutočnosti si ich akcie viedli úžasne aj počas pandémie Covid, keď utrpeli pokles „len“ o 15 %, ale odvtedy rástli. Vzhľadom na to, že cena je takmer na historickom maxime, spoločnosť stále vykazuje dobré plány, takže by sme mohli predpovedať, že cena by mohla rásť ešte viac.

Ozios-Austera-Luxusny koncern LVMH zarobil investorom vyse 4 400 % zhodnotenie
Pohyb akcií LVMH za posledných päť rokov. (Zdroj: Google Finance)

Opätovné otvorenie a nový vlastník spoločnosti Tiffany

Vlajková predajňa spoločnosti Tiffany & Co, ktorá sa nachádza na rohu Piatej avenue a Východnej 57. ulice, prešla nákladnou rekonštrukciou, ktorá predstavuje významnú kapitálovú investíciu v jednej z najznámejších nákupných oblastí New Yorku. Po poklese cestovného ruchu v dôsledku pandémie sa predajcovia luxusného tovaru opäť spoliehajú na zrekonštruované vlajkové predajne, aby vyvolali záujem zákazníkov a návštevnosť. Spoločnosť LVMH kúpila Tiffany za 16 miliárd USD v roku 2021 po tvrdom právnom boji. Novozrekonštruovaný vlajkový obchod, ktorý bol znovu otvorený v piatok, je kľúčovou premiérou pre miesto, ktoré pred svojím zatvorením na rekonštrukciu v roku 2019 predstavovalo 10 % celosvetových tržieb spoločnosti Tiffany. Prestavbu celej desaťposchodovej budovy viedol architekt Peter Marino, ktorý je známy svojou prácou na niektorých z najväčších vlajkových predajní v luxusnom priemysle.

Tieto akcie sa oplatí sledovať

Spoločnosť LVMH očividne vie, čo robí. Prekonanie rekordu v Európe, vyrovnanie sa spoločnosti Tesla a neustály rast predaja ukazujú, že sú na správnej ceste a určite sa teraz nezastavia. Napriek tomu, že ich akcie sú blízko historického maxima, stále je tu priestor na pohyb. A ešte jedna vec na zapamätanie, s takýmito správami získajú ešte väčšiu dôveru ostatných investorov. Po podrobnom preverení spoločnosti sme sa rozhodli, že ide o zaujímavý tip, ktorý treba sledovať.

Nová regulácia kryptomien (MiCA) otvára novú éru pre virtuálne meny

12.02.2024

Regulácia MiCA (Markets in Crypto Assets) predstavuje revolučný krok v rámci európskych trhov s kryptoaktívami, prinášajúci nové možnosti a lepšiu bezpečnosť do tohto dynamického a rýchlo rastúceho odvetvia. Pre Európsku úniu je to vstupenka do novej éry v digitálnom finančnom svete. Tento právny rámec, ktorý má 150 strán, je založený na obdobných pravidlách [...]

Meta Platforms čelí v EÚ obmedzenia a možnému zákazu reklamy

24.11.2023

Americkej spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete Facebook a Instagram, hrozí v EÚ zákaz reklamy. Dôvodom je jej špecifická forma, takzvaná cielená reklama. Zákaz cielenej reklamy, ktorá sa zameriava na používateľov vďaka zberu ich osobných údajov, je pre Metu viac než komplikáciou. Americká spoločnosť sa dlho snahám o obmedzenie tejto [...]

VW Group investoval na Slovensku už 5 miliárd eur. Je to historicky jeden z najväčších investorov na Slovensku

24.10.2023

Bratislavský závod Volkswagen Slovakia je jediným automobilovým závodom na svete, ktorý pod jednou strechou vyrába vozidlá štyroch značiek. Vyrába sa tu Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne, Porsche Cayenne Coupé, Volkswagen up!, plne elektrický Volkswagen e-up! a kompaktné SUV ŠKODA KAROQ. Viac ako 99 % produkcie ide na export do celého sveta, pričom veľké SUV [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 47593x
Priemerná čítanosť článkov: 1286x

Autor blogu

Kategórie