Založ si blog

Moderna vs. Pfizer – Kto vyhráva?

Po tom, čo sa COVID-19 rozšíril po celej planéte, sa zástupy spoločností predbiehali v tom, ktorá vyvinie rozhodujúcu vakcínu a spolu s ňou získa aj potenciálne výnimočné zisky. Okrem iných sa úspešne podarilo bojovať proti epidémii vakcínami a tabletkami spoločnostiam Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson a Sputnik.

V USA je spoločnosť Pfizer, založená dvoma nemeckými imigrantami v roku 1849 ako firma na výrobu čistých a špeciálnych chemických látok, považovaná za priekopníka v oblasti farmaceutík. Časom sa spoločnosť Pfizer vyvíjala a využila trendy, ktoré sa objavili vo farmácii a zdravotníctve. Pod jej značku patria veľmi populárne lieky Advil, Lyrica a Viagra.

Za roky farmaceutické spoločnosti prichádzali a odchádzali, ale tá, ktorá zanechá na zdravotníctve svoju stopu je Moderna. Je to americká farmaceutická a biotechnologická spoločnosť, ktorá sa primárne zameriava na liečbu a vakcíny. Jej nedávny úspech spojený s pandémiou bol zásadný.

Pfizer aj Moderna vyvinuli, vyrobili a dodali stovky tisíce svojich schválených liekov proti COVID-19, ale ktorá z týchto spoločností bola v poslednej dobe úspešnejšia?

Nedávna výkonnosť

V poslednom štvrťroku, ktorý skončil v júli, exceloval Pfizer vo všetkých ukazovateľoch:

  • Výnosy: 27,74 miliardy USD
  • Čisté príjmy: 9,91 miliardy USD
  • Zriedený zisk na akciu: 1,73 USD

Tento farmaceutický gigant mal vynikajúce obdobie. Príjmy narástli medziročne o 47 %, čím výrazne prekonali očakávania Wall Street. Čistý príjem vo výške 9,91 miliardy dolárov znamená 78 % posun oproti rovnakému obdobiu minulého roku.

Za hlavný prínos peňazí sa považuje vakcína Paxlovid, ktorá v druhom kvartáli tohto fiškálneho roku priniesla výnosy vo výške 8,8 miliardy dolárov. Keďže v Číne sa objavili ďalšie vlny neslávneho covidu a mnohí ľudia sa rozhodli zaočkovať sa druhou alebo treťou dávkou vakcíny Paxlovid, Pfizer plával v bohatstve.

Keď sa pozrieme na Modernu, zistíme, že aj jej nedávna výkonnosť je vcelku pôsobivá:

  • Výnosy: 4,7 miliardy USD
  • Čisté príjmy: 2,2 miliardy USD
  • Upravený zisk na akciu: 5,24 USD

Optimistické čísla boli primárne motivované zvýšeným predajom vakcíny proti COVID-19, avšak táto vakcína je doteraz jediný komerčne dostupný produkt spoločnosti. Avšak pre spoločnosť Moderna nie všetko zaliate slnkom.

Výdavky spoločnosti sa zdvihli na 1,4 miliardy. Z iného uhla pohľadu: zhltli 30 % výnosov z jej osvedčenej vakcíny, a to preto, že sa výrazne zredukovala dodávka vakcín do rozvinutých aj chudobnejších krajín.

Ozios-Austera-Akcie Pfizeru idu dole napriek vybornym vysledkom

Výkonnosť spoločnosti Pfizer Inc. za 5 rokov. Zdroj: tradingview.com

Keď sa pozrieme na akcie Pfizeru (NYSE: PFE)  z technického hľadiska, môžeme pozorovať, že akcie majú negatívnu krátkodobú aj dlhodobú trajektóriu.

S cenou 43 dolárov za akciu sú akcie spoločnosti blízko svojej najnižšej hodnoty za 52 týždňov. Obchodujú sa medzi zónou podpory blízko ceny 42 dolárov a dvoma zónami rezistencie na úrovni približne 45 dolárov a 50 dolárov.

Akcie spoločnosti Pfizer v roku 2022 upadali. Počas roka stratili štvrtinu svojej hodnoty uprostred globálnej neistoty spôsobenej makroekonomickými problémami a zvyšujúcej sa opatrnosti investorov.

Ozios-Austera-Akcie firmy Moderna sa extremne prepadli

Výkonnosť spoločnosti  Moderna Inc. za 5 rokov. Zdroj: tradingview.com

Na druhej strane, akcie Moderny (NASDAQ: MRNA) majú dlhodobú trajektóriu takisto negatívnu, ale z krátkodobého hľadiska to vyzerá dobre.

Likvidné akcie Moderny majú cenu takmer 134 dolárov, teda sa obchodujú nad zónou podpory vo výške 117 dolárov. Je možné, že budúci mesiac prekonajú bariéru 134 dolárov a potenciálne až 183 dolárov.

Hoci akcie Moderny zažívajú svoj zatiaľ najhorší rok – stratili takmer polovicu svojej hodnoty – budúcnosť vyzerá svetlo.

Očakávania ohľadom akcií spoločností Pfizer a Moderna

Analytici majú spoločnosti Pfizer aj Moderna v úcte ako akcie budúcnosti. Na základe súčasnej výkonnosti, a keď sa zoberú do úvahy aj snahy spoločností do budúcnosti, očakávania sú nasledujúce:

  • Pfizer
    • Vysoká: 76 USD
    • Priemerná: 55 USD
    • Nízka: 44 USD
  • Moderna
    • Vysoká: 304 USD
    • Priemerná: 202 USD
    • Nízka: 77 USD 

Je očividné, že od spoločností Pfizer a Moderna sa veľa očakáva, ale Moderna pred Pfizerom mierne vedie, aj napriek tomu, že Pfizer má dôveryhodnosť vybudovanú mnohými predchádzajúcimi úspechmi.

Očakáva sa, že Moderna bude exponenciálne rásť aj napriek nepriaznivým podmienkam na dnešnom trhu. Preto by mohol byť správny čas na nákup týchto akcií.

Pokračovanie vzostupu digitálnych bánk je nezadržateľné. Klasické banky majú čo robiť, aby udržali krok

02.04.2024

Väčšinu bankových transakcií dnes ľudia robia z pohodlia domova. Digitálny vek umožňuje takmer neobmedzenú dostupnosť takýchto úkonov, bez potreby fyzickej návštevy pobočiek, vďaka čomu sa stále viac na trhu rozrastajú digitálne banky, ktoré ponúkajú svoje služby iba online. Spoločnosti ako Revolut, Manzo alebo Monese sa tešia nesmiernej popularite hlavne [...]

Nová regulácia kryptomien (MiCA) otvára novú éru pre virtuálne meny

12.02.2024

Regulácia MiCA (Markets in Crypto Assets) predstavuje revolučný krok v rámci európskych trhov s kryptoaktívami, prinášajúci nové možnosti a lepšiu bezpečnosť do tohto dynamického a rýchlo rastúceho odvetvia. Pre Európsku úniu je to vstupenka do novej éry v digitálnom finančnom svete. Tento právny rámec, ktorý má 150 strán, je založený na obdobných pravidlách [...]

Meta Platforms čelí v EÚ obmedzenia a možnému zákazu reklamy

24.11.2023

Americkej spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete Facebook a Instagram, hrozí v EÚ zákaz reklamy. Dôvodom je jej špecifická forma, takzvaná cielená reklama. Zákaz cielenej reklamy, ktorá sa zameriava na používateľov vďaka zberu ich osobných údajov, je pre Metu viac než komplikáciou. Americká spoločnosť sa dlho snahám o obmedzenie tejto [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 48895x
Priemerná čítanosť článkov: 1287x

Autor blogu

Kategórie