Prečo je stále výhodné dlhodobo investovať svoje úspory aj v čase poklesu inflácie?

Inflácia na Slovensku v poslednom období zaznamenala pokles, čo je pre spotrebiteľov aj samotnú ekonomiku nepochybne pozitívna správa. Mnohí by si ale na základe toho mohli myslieť, že v takomto prostredí nie je potrebné investovať voľné finančné prostriedky. Konzistentné investovanie avšak má svoje výhody aj v čase poklesu miery inflácie. Počas čítania sa dozviete prečo je dlhodobé investovanie stále výhodné, a tiež to ako môže prispieť k budovaniu vašej finančnej stability.

Ochrana pred budúcou infláciou

Aj keď súčasnom stave ekonomiky inflácia klesá, neexistuje záruka, že tento trend bude pokračovať aj v budúcnosti. Inflácia má cyklický charakter a je ovplyvnená mnohými faktormi, ako sú ekonomický rast, menová politika či globálne udalosti. Môže sa stať, že v priebehu niekoľkých rokov sa inflácia opäť zvýši, čo by mohlo znehodnotiť vaše úspory. Dlhodobé investovanie do aktív, ktoré majú potenciál rásť rýchlejšie ako inflácia, pomáha chrániť kúpnu silu vašich peňazí. Napríklad investície do akcií, nehnuteľností alebo komodít môžu poskytnúť výnosy, ktoré prekonajú infláciu, čím zabezpečíte, že hodnota vašich úspor nebude klesať.

Investície a monetárna politika

Investície na kapitálových trhoch sú s monetárnou politikou danej krajiny veľmi úzko prepojené, z čoho vyplýva, že pokles inflácie môže viesť ku prehodnoteniu menových vyhliadok zo strany centrálnej banky. Aktuálne je možné tento prípad pozorovať aj v USA, kedy index spotrebiteľských cien, spolu s ostatnými kľúčovými makroekonomickými ukazovateľmi, vykázal pozitívne prostredie pre zníženie úrokových sadzieb. To sa pri septembrom vyhlásení potvrdilo, pričom úroveň úrokových sadzieb poklesla z úrovne  5.50 % na 5.00 %.

Ak sa pýtate na súvis vašich investícii s monetárnou politikou, odpoveď je nasledovná. Počas zvýšenej inflácie a ekonomickej neistoty je väčšinou výhodné nakupovať konzervatívnejšie cenné papiere, ktoré ponúkajú primeraný a hlavne stabilný výnos voči podstúpenému riziku. Naopak obdobie s nízkou infláciou v kombinácii so znižovaním úrokových sadzieb poskytuje príležitosť pre dokúpenie rizikovejších cenných papierov ako sú napríklad akcie. Štatisticky je dokázane, že od roku 1973 si index S&P 500 počas prvého roku od zníženia úrokových sadzieb v priemere pripísal 4,9 %.

Využitie efektu zloženého úročenia

Zložené úročenie je jedným z najsilnejších nástrojov v investovaní. Predstavte si, že zisk z vašich investícií sa pravidelne reinvestuje a vytvára tak ďalšie zisky. Tento proces sa opakuje, pričom každý nový zisk je založený na väčšom základe. Čím dlhšie investujete, tým výraznejší je efekt zloženého úročenia. Napríklad, investícia vo výške 10 000 eur s ročným výnosom 5 % bude po 20 rokoch v hodnote približne 26 533 eur. Bez zloženého úročenia by to bolo len 20 000 eur. Z tohto teda vyplýva, že dlhodobý časový horizont je pri budovaní bohatstva prostredníctvom investícií kľúčovým faktorom.

Dosahovanie dlhodobých finančných cieľov

Každý má svoje finančné ciele, či už ide o kúpu vlastného bývania, financovanie vzdelania detí, zabezpečenie dôchodku alebo splnenie si životných snov, ako je cestovanie. Dlhodobé investovanie umožňuje systematicky budovať potrebný kapitál na dosiahnutie týchto cieľov. Pravidelné investovanie menších súm môže v priebehu času viesť k značnému finančnému fondu. Navyše, s jasným investičným plánom môžete lepšie sledovať svoj pokrok a upravovať stratégie podľa potreby.

Diverzifikácia a zníženie rizika

Investovanie vždy nesie určitú mieru rizika, ale dlhodobé investovanie umožňuje tieto riziká efektívne riadiť. Diverzifikáciou portfólia rozkladáte svoje investície do rôznych aktívnych tried a sektorov, čím znižujete vplyv negatívneho vývoja v jednej oblasti na celkové portfólio. Napríklad, ak akciový trh prechádza poklesom, vaše investície v dlhopisoch alebo nehnuteľnostiach môžu stále prinášať stabilné výnosy. Dlhodobý horizont tiež umožňuje prekonať krátkodobú volatilitu trhu, keďže historicky trhy majú tendenciu rásť v dlhšom časovom horizonte.

Využite trhové príležitosti

Finančné trhy sú charakterizované cyklami rastu a poklesu. Dlhodobí investori môžu využiť tieto cykly na nákup kvalitných aktív za výhodné ceny počas trhových poklesov. Namiesto snahy načasovať trh, čo je často neefektívne, dlhodobé investovanie umožňuje sústrediť sa na hodnotu investícií a ich potenciál v budúcnosti. Týmto prístupom môžete profitovať z celkového rastu ekonomiky a trhov bez zbytočného stresu z krátkodobých výkyvov.

Dlhodobé investovanie podporuje aj sporiacu disciplínu

Dlhodobé investovanie podporuje finančnú disciplínu a pomáha vyhnúť sa impulzívnym rozhodnutiam. Krátkodobé trhové výkyvy môžu vyvolávať emócie, ako sú strach alebo chamtivosť, čo môže viesť k nevýhodným investičným rozhodnutiam. S dlhodobou stratégiou máte jasný plán, ktorý vám umožňuje sústrediť sa na svoje ciele bez ohľadu na aktuálne trhové podmienky. Tento prístup znižuje stres spojený s investovaním a podporuje kvalitnejšie a konzistentnejšie investičné návyky.

Investovanie je pre každého, kto chce chrániť svoje úspory

Aj keď súčasná inflácia na Slovensku klesá, dlhodobé investovanie voľných finančných prostriedkov zostáva strategicky výhodné. Pomáha chrániť hodnotu peňazí pred budúcou infláciou, využíva efekt zloženého úročenia a podporuje dosiahnutie dlhodobých finančných cieľov. Diverzifikované investičné portfólio môže priniesť vyššie výnosy ako tradičné sporiace produkty a zabezpečiť tak finančnú stabilitu v neistých časoch v budúcnosti.

Evolúcia bez eufórie: iPhone 16 od Applu čelí náročnejšiemu štartu

03.10.2024

Apple, ako najhodnotnejšiu spoločnosť na svete, netreba predstavovať. K jej najpopulárnejším produktom patrí iPhone, ktorého nová verzia vychádza v podstate každý rok. Nedávno bol na trh uvedený najnovší model iPhone 16, čo vzbudilo veľký záujem spotrebiteľov aj investorov. Prvé údaje o predaji však naznačujú, že záujem je nižší, ako tomu bolo [...]

Akciové indexy sú stabilnou voľbou pre bežných ľudí, ale aj profesionálnych obchodníkov

23.08.2024

Vo svete financií sú akciové indexy základnými nástrojmi, ktoré poskytujú prehľad o aktuálnom stave trhu a slúžia ako referenčné hodnoty pre výkonnosť investícií. Broker Ozios vám prináša všetky potrebné informácie, aby ste aj vy mohli využiť potenciál akciových indexov a zlepšiť tým svoje investičné výsledky. Čo sú akciové indexy? Indexy zoskupujú [...]

Chevron dokázal veľkú vec: dokáže ťažiť ropu z dna hlbokých oceánov

16.08.2024

Energetická spoločnosť Chevron dosiahla významný technologický prelom v oblasti hlbokomorskej ťažby ropy a zemného plynu, ktorý znamená začiatok novej éry efektívneho využívania zdrojov. Vďaka inovatívnej technológii schopnej odolať extrémnemu tlaku na dne oceánov bude teraz možné dostať sa k ložiskám, ktoré boli predtým neprístupné. Tento úspech posilňuje [...]

Očkovanie / Očkovanie bez registrácie / Vakcína /

Očkovanie ako za čias pandémie? Na podanie vakcíny proti COVID-19 sa čaká aj niekoľko týždňov

18.10.2024 08:00

Covid je na vzostupe, no dostať sa k očkovaniu je dosť náročné

Libanon Hizballáh Izrael útoky Bejrút

Hizballáh oznámil novú eskalačnú fázu vo vojne proti Izraelu

18.10.2024 07:15

Libanonské hnutie zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely.

Zelenskyj, Meloniová, Michel

ONLINE: Kyjev odmieta, že chce jadrovú bombu. Hovorí o nejadrovom odstrašujúcom strategickom balíku

18.10.2024 06:40, aktualizované: 07:58

Nejadrový odstrašujúci strategický balík, ktorý by chcela mať Ukrajina na svojom území, môže zahŕňať rakety schopné strieľať až za Ural.

Nemecko, fabrika, nemecký priemysel

Nemecká ekonomika padá na kolená. Čo vylieči "chorého muža Európy"?

18.10.2024 06:00

Motor európskej ekonomiky sa zadrhol. Nemecké hospodárstvo je v dlhodobej recesii a nedarí sa ho oživiť.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 60370x
Priemerná čítanosť článkov: 1342x

Autor blogu

Kategórie