Založ si blog

Chevron dokázal veľkú vec: dokáže ťažiť ropu z dna hlbokých oceánov

Energetická spoločnosť Chevron dosiahla významný technologický prelom v oblasti hlbokomorskej ťažby ropy a zemného plynu, ktorý znamená začiatok novej éry efektívneho využívania zdrojov. Vďaka inovatívnej technológii schopnej odolať extrémnemu tlaku na dne oceánov bude teraz možné dostať sa k ložiskám, ktoré boli predtým neprístupné. Tento úspech posilňuje pozíciu spoločnosti Chevron ako lídra v energetickom sektore a otvára nové možnosti pre budúci rozvoj a produkciu energetických komodít v náročných podmienkach.

Chevron: 100 rokov tradície

Chevron Corporation je z hľadiska trhovej kapitalizácie treťou najväčšou energetickou spoločnosťou na svete, s históriou siahajúcou až do roku 1879, keď bola založená pod názvom Pacific Coast Oil Company. Spoločnosť dnes sídli v San Ramone v Kalifornii a pôsobí vo viac ako 180 krajinách sveta. Chevron sa zaoberá širokým spektrom činností v energetickom sektore, vrátane prieskumu a ťažby ropy a zemného plynu, rafinácie, výroby a distribúcie ropných produktov, ako aj vývoja chemických produktov. V posledných rokoch aktívne investuje do rozvoja obnoviteľných zdrojov energie a technológií na zníženie emisií skleníkových plynov, čo odráža jej záväzok k udržateľnosti a environmentálnej zodpovednosti. Chevron je tiež jedným z kľúčových hráčov v globálnom obchode s energiou a jeho finančné výsledky ho pravidelne zaraďujú medzi najväčšie verejne obchodované korporácie na svete. Napriek čeliacim výzvam v podobe volatilných cien ropy a rastúceho tlaku na dekarbonizáciu, Chevron zostáva lídrom v tradičných i alternatívnych energetických riešeniach, a hrá dôležitú úlohu v zabezpečovaní globálnej energetickej bezpečnosti.

Veľká vec: ťažba pri tlaku 138 megapascalov

Spoločnosť Chevron nedávno zaznamenala významný úspech v hlbokomorskej ťažbe ropy, ktorý znamená možnosť dostať sa aj na predtým neprístupné miesta na dne oceánov. Nová technológia bola totiž schopná odolať tlaku 20 tisíc PSI, čo je takmer 138 megapascalov. Tento technologický prelom je súčasťou projektu Anchor v hodnote 5,7 miliárd USD, ktorý Chevron realizuje v spolupráci s firmou TotalEnergies. Očakávaná životnosť tohto projektu nachádzajúcom sa v Mexickom zálive je 30 rokov, pričom jeho denná produkcia by mohla na svojom vrchole dosiahnuť až 75 tisíc barelov ropy a približne 793 tisíc metrov kubických zemného plynu. Technologický pokrok dosahujú aj iné podniky z tohto priemyslu. Napríklad britský ropný gigant BP objavil nové hlbokomorské ložisko ropy v Mexickom zálive už v roku 2006, ale vtedajšie nástroje neumožňovali prácu v takom vysokom tlaku. Napriek tomu, že výstavba projektu už bola schválená, táto plošina začne produkovať ropu až v roku 2029.

Kolísavé výsledky

V druhom štvrťroku 2024 Chevron vykázal príjmy vo výške necelých 50 miliárd USD, čo bolo viac ako konsenzuálne odhady na úrovni 48,7 miliárd USD. Čistý zisk dosiahol 4,4 miliardy USD, čo predstavuje pokles o 26,2 % zo 6 miliárd USD v rovnakom období predchádzajúceho roka. Zriedený zisku na akciu vo výške 2,55 USD však nedokázal prekonať očakávania analytikov, ktoré boli o 0,39 USD vyššie. Nepriaznivé menové efekty mali podľa spoločnosti za následok pokles príjmov o 243 miliónov USD. Napriek zníženiu čistého zisku firma zvýšila svoju globálnu produkciu o 11 %, vďaka akvizícii PDC Energy a úspešnému rozvoju nových vrtov. Chevron zároveň vrátil akcionárom 6 miliárd USD prostredníctvom dividend a spätného nákupu akcií.

Ozios-Austera-Chevron dokaze tazit ropu z velkej hlbky

Vývoj ceny akcií spoločnosti Chevron Corporation za posledných 5 rokov. (Zdroj: Google Finance)

Z bridlicovej ropy vie Chevron vyťažiť viac

Najnovšie údaje z Permskej panvy, oblasti s najväčšími ložiskami takzvanej bridlicovej ropy v USA, ukazujú, že spoločnosti tu zvyšujú efektivitu svojich operácií, pretože dokážu vyťažiť viac ropy za rovnaké náklady. Aj preto Chevron zvýšil svoj predpokladaný nárast celoročnej produkcie z 10 % na 15 % oproti predchádzajúcemu roku, pričom mnohé iné podniky pôsobiace v tejto oblasti sú na tom podobne. Chevron navyše tvrdí, že je jednou z prvých spoločností, ktorá začala využívať technológiu takzvaného trojitého frakovania, ktorá dokáže znížiť čas celého ťažobného procesu o 25 % a ušetriť náklady projektu. Zvýšená produkčná efektivita môže znamenať prebytok tohtoročných zásob ropy v USA, keďže niektoré odhady naznačujú zvýšenie produkcie o 500 tisíc barelov denne, čo prekonáva aj odhad vlády USA o 300 tisíc bareloch do konca roka.

Veľký projekt: modernejšia ťažba v Kazachstane

Modernizácia ropného poľa Tengiz v Kazachstane, do ktorej Chevron investuje 47 miliárd USD, by mala zvýšiť dennú produkciu poľa na 1 milión barelov denne. Firma Tengizchevroil, ktorá túto oblasť spravuje je projektom spoločností Chevron, ExxonMobil, KazMunayGas a LukArco, pričom Chevron v nej vlastní 50 %-ný podiel. Ak sa podarí dosiahnuť plánovanú produkciu, Chevron môže očakávať nárast príjmov z predaja ropy, ktorý je obzvlášť dôležitý v súčasnom prostredí, kde ceny ropy kolísajú. Energetický gigant bude musieť rokovať o predĺžení existujúcej zmluvy o delení výroby, ktorá vyprší v roku 2033. Ak sa podmienky predĺženia nebudú dať dohodnúť včas, môže to ovplyvniť dlhodobé plánovanie a investície. Predĺženie musí byť výhodné pre obidve strany – Chevron aj kazašskú vládu – čo môže byť náročné, ak sa objavia nezhody v podmienkach.

Ako prepojiť fosílne a obnoviteľné palivá

Chevron Corporation pokračuje v úspešnom pôsobení ako globálny líder v energetickom sektore, a to aj napriek výzvam spojeným s kolísaním cien ropy a tlakom na dekarbonizáciu. Spoločnosť dosahuje významné technologické pokroky, ktoré otvárajú nové možnosti v oblasti ťažby surovín. Investície do modernizácie, efektívnejšej produkcie a rozvoja obnoviteľných zdrojov energie demonštrujú jej záväzok k inováciám a udržateľnosti. Chevron tak zaujíma kľúčovú pozíciu nielen v tradičnej energetike, ale aj v rozvíjajúcich sa sektoroch, čím prispieva k zabezpečeniu globálnej energetickej stability.

Akciové indexy sú stabilnou voľbou pre bežných ľudí, ale aj profesionálnych obchodníkov

23.08.2024

Vo svete financií sú akciové indexy základnými nástrojmi, ktoré poskytujú prehľad o aktuálnom stave trhu a slúžia ako referenčné hodnoty pre výkonnosť investícií. Broker Ozios vám prináša všetky potrebné informácie, aby ste aj vy mohli využiť potenciál akciových indexov a zlepšiť tým svoje investičné výsledky. Čo sú akciové indexy? Indexy zoskupujú [...]

Čo sa deje s Nike? Legendárny výrobca topánok utrpel najväčší jednodenný prepad hodnoty akcií vo svojej histórii

04.07.2024

Nedávny prepad akcií spoločnosti Nike, spôsobený slabšími výsledkami predaja, vyvoláva otázky o budúcej stratégii a výkonnosti tejto globálnej značky. Nike, známy svojím inovatívnym prístupom k športovému oblečeniu a obuvi, čelí výzvam, ktoré ovplyvnili jeho finančné ukazovatele a trhovú pozíciu. V analýze sa zameriame na príčiny tohto poklesu a jeho dopad na [...]

Akcie GameStop sú ako na horskej dráhe. Nahor ich tlačia nadšenci, nadol realita

13.06.2024

Od svojich začiatkov v roku 1984 sa GameStop vypracoval na jedného z hlavných hráčov vo svete videohier. Avšak s nástupom digitálnej éry začala spoločnosť upadať. Napriek tomu, v januári 2021, masívne investície drobných investorov, vrátane Keitha Gilla, zmenili pohľad na túto spoločnosť. Na začiatku júna akcie spoločnosti po ďalšom Gillovom príspevku vzrástli o 74%, [...]

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 58284x
Priemerná čítanosť článkov: 1355x

Autor blogu

Kategórie