Čo sa deje s Nike? Legendárny výrobca topánok utrpel najväčší jednodenný prepad hodnoty akcií vo svojej histórii

Nedávny prepad akcií spoločnosti Nike, spôsobený slabšími výsledkami predaja, vyvoláva otázky o budúcej stratégii a výkonnosti tejto globálnej značky. Nike, známy svojím inovatívnym prístupom k športovému oblečeniu a obuvi, čelí výzvam, ktoré ovplyvnili jeho finančné ukazovatele a trhovú pozíciu. V analýze sa zameriame na príčiny tohto poklesu a jeho dopad na firmu, pričom sa budeme zaoberať faktormi ovplyvňujúcimi jej aktuálnu situáciu a perspektívy do budúcna.

Problémy pri Nike nezačali včera

V posledných dvoch rokoch čelí Nike viacerým výzvam, vrátane narušenia dodávateľských reťazcov a zvýšenej konkurencie na trhu športového oblečenia a obuvi. Firma sa zamerala na posilnenie svojich digitálnych kanálov a rozšírenie online predaja, čo bola jej odpoveď na rastúci dopyt po e-commerce. V oblasti produktov sa Nike sústredil na inovácie, pričom na trh uviedol nové produkty a zlepšil svoje športové technológie. Spoločnosť si naďalej udržiava silnú globálnu prítomnosť, pričom sa sústreďuje na rozvoj svojich trhov v rôznych regiónoch sveta. Hlavnými trhmi aj naďalej zostávajú USA, Európa, Blízky východ, Afrika a Ázia, pričom sa zameriava na prispôsobenie svojich produktov a marketingových stratégií podľa miestnych preferencií a trendov.

Prepad hodnoty akcie o 20 % za jediný deň sa často nevidí

V piatok akcie spoločnosti Nike zaznamenali najväčší jednodenný prepad vo svojej histórii, keď ich cena klesla o necelých 20 % po tom, čo firma zverejnila prekvapivú predpoveď rátajúcu s poklesom ročných tržieb v roku 2025. Tento prepad, ktorý znížil trhovú hodnotu firmy o 28,41 miliardy USD, vyvolal obavy investorov o efektívnosť Nike v boji s rastúcou konkurenciou nových značiek ako On a Hoka. Analytici zdôraznili, že Nike sa snaží nastaviť konzervatívne ciele, ktoré bude ľahšie prekonať, ale čelí tlaku investorov ohľadne zlepšenia výkonu a zároveň sú názoru, že je potreba zvážiť možné zmeny vo vedení. Zhoršenie vyhliadok spoločnosti zasiahlo aj akcie jej konkurentov v sektore športového oblečenia a obuvi. Nike sa snaží prispôsobiť svoje produkty a znižovať náklady, aby reagoval na klesajúci trhový podiel a zmeny v spotrebiteľských preferenciách.

Odpoveď Nike: prichádzajú lacnejšie tenisky

V záujme udržania svojho miesta na trhu Nike oznámil, že v rámci svojej stratégie na oživenie predaja uvedie novú kolekciu tenisiek v cenovej relácií maximálne do 100 USD. Firma chce takto prilákať zákazníkov s menším rozpočtom, keďže sa jej vlajkové produkty ako Air Jordan 1 a Air Force 1 predávajú za viac ako 150 USD. Novými cenovými kategóriami sa Nike snaží reagovať na tlak zo strany konkurentov, ktorí úspešne oslovujú zákazníkov s dostupnejšími cenami. Napriek snahám, analytici varujú, že tento krok nemusí úplne vyriešiť hlbšie problémy chýbajúcich inovácií a zníženej hodnoty niektorých kľúčových produktov Nike na sekundárnom trhu.

Plusové hospodárske výsledky a negatívnym výhľadom

Nike za štvrtý kvartál účtovného roka 2024 (obdobie od 1.3. do 31.5.2024) zaznamenal tržby vo výške 12,6 miliardy USD, čo predstavuje pokles o 2 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom, zatiaľ čo čistý zisk vzrástol o 45 % na 1,5 miliardy USD a zisk na akciu dosiahol 0,99 USD. Za celý účtovný rok 2024 (obdobie od 1.6.2023 do 31.5.2024) tržby vzrástli o 1 % na 51,4 miliardy USD a čistý zisk sa zvýšil o 12 % na 5,7 miliardy USD, pričom zisk na akciu bol 3,73 USD. Nike sa zameral na zvýšenie tržieb v kľúčových regiónoch a zavedenie nových produktov s cieľom prilákať cenovo citlivých zákazníkov. V roku 2025 spoločnosť očakáva pokles tržieb blížiaci sa 10 % a plánuje pokračovať v optimalizácii nákladov a zlepšovaní svojich produktových línii, aby zabezpečila udržateľný dlhodobý rast.

Ozios-Adam Austera-Akcie Nike sa prepadli za jediny den o 20 percent
Vývoj akcii spoločnosti Nike za posledných 5 rokov. (Zdroj: Google Finance)

Nike musí zabrať

Vzhľadom na nedávne výsledky za účtovný rok 2024 a dynamiku trhu, Nike čelí zložitým výzvam, ktoré odrážajú tlaky v oblasti predaja a rastúcu konkurenciu v segmente športového oblečenia. Napriek tomu, že spoločnosť dosiahla mierny rast tržieb a ziskovú expanziu v priebehu roka, štvrťročné výsledky odhalili slabší výkon na kľúčových trhoch. Prognóza pre účtovný rok 2025 ukazuje, že spoločnosť si je vedomá týchto problémov a pripravuje sa na ďalšie strategické kroky. Z dlhodobého hľadiska zostáva Nike silným hráčom na trhu športového oblečenia s robustným portfóliom produktov a jasnou víziou na zlepšenie výkonnosti. Úspech v nadchádzajúcich mesiacoch bude závisieť od efektívnej implementácie týchto plánov a schopnosti prispôsobiť sa rýchlo meniacim sa podmienkam na trhu.

Prečo je stále výhodné dlhodobo investovať svoje úspory aj v čase poklesu inflácie?

11.10.2024

Inflácia na Slovensku v poslednom období zaznamenala pokles, čo je pre spotrebiteľov aj samotnú ekonomiku nepochybne pozitívna správa. Mnohí by si ale na základe toho mohli myslieť, že v takomto prostredí nie je potrebné investovať voľné finančné prostriedky. Konzistentné investovanie avšak má svoje výhody aj v čase poklesu miery inflácie. Počas čítania sa dozviete [...]

Evolúcia bez eufórie: iPhone 16 od Applu čelí náročnejšiemu štartu

03.10.2024

Apple, ako najhodnotnejšiu spoločnosť na svete, netreba predstavovať. K jej najpopulárnejším produktom patrí iPhone, ktorého nová verzia vychádza v podstate každý rok. Nedávno bol na trh uvedený najnovší model iPhone 16, čo vzbudilo veľký záujem spotrebiteľov aj investorov. Prvé údaje o predaji však naznačujú, že záujem je nižší, ako tomu bolo [...]

Akciové indexy sú stabilnou voľbou pre bežných ľudí, ale aj profesionálnych obchodníkov

23.08.2024

Vo svete financií sú akciové indexy základnými nástrojmi, ktoré poskytujú prehľad o aktuálnom stave trhu a slúžia ako referenčné hodnoty pre výkonnosť investícií. Broker Ozios vám prináša všetky potrebné informácie, aby ste aj vy mohli využiť potenciál akciových indexov a zlepšiť tým svoje investičné výsledky. Čo sú akciové indexy? Indexy zoskupujú [...]

Nemecko, fabrika, nemecký priemysel

Nemecká ekonomika padá na kolená. Čo vylieči "chorého muža Európy"?

18.10.2024 06:00

Motor európskej ekonomiky sa zadrhol. Nemecké hospodárstvo je v dlhodobej recesii a nedarí sa ho oživiť.

SR vláda 46. zasadnutie BAX

Ďalší krok Tarabu voči medveďom. Efektívne posilnenie či skrytá regulácia? Chystá sa aj vytyčovanie „buffer“ zón

18.10.2024 06:00

Najkritickejšia situácia je v Žilinskom kraji, ale aj v okolí národných parkov.

Joe Biden

Do Berlína pricestoval prezident USA Joe Biden, stretne sa so Scholzom

17.10.2024 22:43

Piatkové stretnutie so Scholzom bude prvou bilaterálnou návštevou Bidena v Nemecku od začiatku jeho funkčného obdobia.

Belgicko, Zelenskyj, Fico, summit

Zelenskyj Ficovi: Podporujte Kyjev, lebo Putin sa na Ukrajine nezastaví

17.10.2024 19:41

Bolo to prvé stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským od začiatku veľkej ruskej invázie vo februári 2022.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 60368x
Priemerná čítanosť článkov: 1342x

Autor blogu

Kategórie