Založ si blog

Evolúcia bez eufórie: iPhone 16 od Applu čelí náročnejšiemu štartu

Apple, ako najhodnotnejšiu spoločnosť na svete, netreba predstavovať. K jej najpopulárnejším produktom patrí iPhone, ktorého nová verzia vychádza v podstate každý rok. Nedávno bol na trh uvedený najnovší model iPhone 16, čo vzbudilo veľký záujem spotrebiteľov aj investorov. Prvé údaje o predaji však naznačujú, že záujem je nižší, ako tomu bolo v prípade predchádzajúcej generácie.

Apple píše históriu od roku 1976

Apple je americký technologický gigant so sídlom v Cupertine, Kalifornia, známy pre vývoj inovatívnych elektronických zariadení, ako sú iPhone, iPad, MacBook a iné. Od svojho založenia v roku 1976 sa postupne stal najhodnotnejšou spoločnosťou na svete a túto priečku si drží aj v súčasnosti s trhovou kapitalizáciou 3,44 bilióna USD. Firma sa špecializuje na hardvér aj softvér, pričom je známa svojím uzavretým ekosystémom, ktorý umožňuje bezproblémovú interakciu medzi zariadeniami tejto značky. Okrem hardvéru je Apple tiež významným hráčom v oblasti služieb, ako sú Apple Music, iCloud a App Store, čo prispieva k jeho diverzifikácii a stabilným príjmom. Firma si navyše udržiava vedúce postavenie v technologických inováciách, či už v oblasti umelej inteligencie, rozšírenej reality alebo vývoja nových procesorov, ako je séria čipov Apple Silicon M1 a M2.

Nový iPhone zatiaľ nenadchol

Apple so svojim novým iPhonom 16 prináša početné vylepšenia, avšak hlavné lákadlo v podobe umelej inteligencie Apple Intelligence má prísť až neskôr. Jej beta verzia bude uvedená v priebehu októbra a plnej verzie sa zákazníci dočkajú až v budúcom roku. Nový model však obsahuje výkonnejší A18 Pro čip a nový 48 megapixelový fotoaparát s ultra širokouhlým objektívom. Z obchodného hľadiska sa predpokladá, že Apple plánuje dodať viac ako 90 miliónov kusov iPhonu 16 v druhom polroku 2024. Na základe prvých údajov o objednávkach a čakacích dobách na nový iPhone sa zdá, že dopyt zatiaľ nedosahuje čísel ako tomu bolo pri iPhone 15 z minulého roka. Tieto tvrdenia sa opierajú najmä o údaje z USA a Číny, ktoré sú pre Apple kľúčovými trhmi. Dôvod nižšieho záujmu v prípade Číny by okrem neskoršieho zavedenia kľúčovej funkcie mohol byť aj pokles tamojšej kúpnej sily v neľahkých ekonomických podmienkach.

„Pouličný“ predaj v Hongkongu skončil skôr ako sa čakalo

Ako už bolo spomenuté, Čína je pre Apple jedným z najdôležitejších trhov a dopyt v tejto krajine má obrovský dopad na jeho celkové finančné výsledky. V Číne alebo Hongkongu sa obvykle hneď po uvedení nového modelu iPhonu objavia dealeri, ktorí ponúkajú spotrebiteľom jeho bezprostredný nákup mimo oficiálnych výdajných miest, často za oveľa vyššiu cenu. Predávajúci zarábajú na tom, že telefóny sú okamžite dostupné v regiónoch, kde sú jeho dodacie lehoty dlhšie. Tento proces môže trvať niekoľko dní až týždňov, kým ceny postupne klesajú späť na úroveň blízku oficiálnej maloobchodnej cene. Pri vydaní iPhonu 16 tieto ceny pre ďalší predaj v Hongkongu klesli už v priebehu niekoľkých hodín od jeho uvedenia. V prvý deň po spustení dodávok dealeri v oblasti Mongkok postupne prestali nakupovať niektoré verzie zariadenia. Situácia je výrazne odlišná od minulého roka, keď sa iPhone 15 Pro Max obchodoval so značne navýšenou cenou ešte niekoľko dní po svojom uvedení na trh. Takéto správanie môže byť aj skorou indikáciou tamojšieho slabšieho dopytu.

Hospodárske výsledky

Firma Apple v auguste zverejnila svoje hospodárske výsledky za tretí kvartál účtovného roka 2024 (obdobie od 30.3. do 29.6.2024), ktoré poukazujú na stabilný, aj keď mierne pomalší rast oproti predchádzajúcim obdobiam. Tržby dosiahli 85,8 miliardy USD, čo je nárast o 4,9 % oproti rovnakému obdobiu v roku 2023. Čistý zisk spoločnosti predstavoval 21,4 miliardy USD, s medziročným nárastom o 7,9 %. To znamená lepšiu ziskovosť, s rastúcou hrubou maržou na úrovni 46,3 %, viac než 44,5 % z predchádzajúceho roka. Hlavnými motorom rastu boli služby, ktoré vygenerovali 24,2 miliardy USD. Na druhej strane, tržby z predaja produktov ako sú iPhone, Mac, iPad mierne poklesli. iPhone naďalej dominuje v produktových kategóriách s tržbami 39,3 miliardy USD, to je však oproti minulému roku mierny pokles. Z hľadiska svetových regiónov sa Applu najviac darilo v Amerike, ktorá mu priniesla 37,7 miliardy USD. Naopak v Číne tržby klesli na 14,7 miliardy USD.

Výhoda oproti konkurencii

Napriek spomínaným potenciálnym problémom s dopytom po novom iPhone 16, má Apple určitú výhodu oproti iným technologickým gigantom ako Microsoft, Alphabet, Amazon či Meta. Zatiaľ čo všetky tieto firmy investujú miliardy do vývoja umelej inteligencie, pričom existujú určité pochybnosti o bezprostrednej návratnosti týchto investícií, Apple zároveň ponúka stabilný prísun produktov, ktoré sú hlavným zdrojom jeho príjmov. To znamená, že jeho akcie majú väčšiu likviditu ako konkurencia, čo je pre investorov indikátorom spoľahlivosti a stability. Ich cena dosiahla v júli 2024 svoje historické maximum 234,82 USD za akciu a k 24.9.2024 sa stále pohybovala na úrovni tesne pod 230 USD. V tomto roku sa hodnota Applu zvýšila o približne 22 %.

Ozios-Austera-Apple nema velky uspech s iphone 16_napriek tomu neustale rastie

Vývoj ceny akcií spoločnosti Apple Inc. za posledných 5 rokov. (Zdroj: Google Finance)

Apple nikam neodchádza

Je zrejmé, že Apple sa stále opiera o svoju silnú značku a široké spektrum produktov a služieb, ktoré podporujú jeho stabilný rast. Napriek tomu, že iPhone je vlajkovou loďou Applu, nižší záujem o nový model ešte nemusí znamenať katastrofu. Firma má dostatok diverzifikácie v rámci svojho portfólia, čo ju drží na čele technologického trhu. Výzvou zostáva udržať záujem o produkty v čase, keď inovácie neprinášajú taký výrazný „wow efekt“ a spotrebitelia môžu byť menej motivovaní k pravidelnému upgradu zariadení. Aj napriek týmto prekážkam Apple pokračuje v pôsobivej finančnej výkonnosti.

Akciové indexy sú stabilnou voľbou pre bežných ľudí, ale aj profesionálnych obchodníkov

23.08.2024

Vo svete financií sú akciové indexy základnými nástrojmi, ktoré poskytujú prehľad o aktuálnom stave trhu a slúžia ako referenčné hodnoty pre výkonnosť investícií. Broker Ozios vám prináša všetky potrebné informácie, aby ste aj vy mohli využiť potenciál akciových indexov a zlepšiť tým svoje investičné výsledky. Čo sú akciové indexy? Indexy zoskupujú [...]

Chevron dokázal veľkú vec: dokáže ťažiť ropu z dna hlbokých oceánov

16.08.2024

Energetická spoločnosť Chevron dosiahla významný technologický prelom v oblasti hlbokomorskej ťažby ropy a zemného plynu, ktorý znamená začiatok novej éry efektívneho využívania zdrojov. Vďaka inovatívnej technológii schopnej odolať extrémnemu tlaku na dne oceánov bude teraz možné dostať sa k ložiskám, ktoré boli predtým neprístupné. Tento úspech posilňuje [...]

Čo sa deje s Nike? Legendárny výrobca topánok utrpel najväčší jednodenný prepad hodnoty akcií vo svojej histórii

04.07.2024

Nedávny prepad akcií spoločnosti Nike, spôsobený slabšími výsledkami predaja, vyvoláva otázky o budúcej stratégii a výkonnosti tejto globálnej značky. Nike, známy svojím inovatívnym prístupom k športovému oblečeniu a obuvi, čelí výzvam, ktoré ovplyvnili jeho finančné ukazovatele a trhovú pozíciu. V analýze sa zameriame na príčiny tohto poklesu a jeho dopad na [...]

Trump

Trump: Izrael by mal zasiahnuť iránske jadrové zariadenia

05.10.2024 06:09

Donald Trump vyhlásil, že Izrael by mal v reakcii na nedávny raketový útok islamskej republiky zaútočiť na iránske jadrové zariadenia.

Zuzana Dolinková

Kto nahradí Dolinkovú? Drucker záujem nemá. Spomína sa šéfka nemocnice, kde sa liečil Fico i pravá ruka Sakovej

05.10.2024 06:00

Ficova vláda má prvú väčšiu trhlinu. Ministerka zdravotníctva Dolinková oznámila, že končí.

biely dom

Kvíz: Ako dobre poznáte významné udalosti, ktoré sa spájajú s americkými prezidentmi?

05.10.2024 06:00

Otestujte si vedomosti o šéfoch Bieleho domu za posledných niečo viac ako sto rokov. Viaceré otázky súvisia aj so Slovenskom.

koláž, fotky, mReportér

Zábery na „valiace sa cunami“, ktoré sa prehnalo Horehroním. Pozrite si, ako to vyzeralo

05.10.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 59394x
Priemerná čítanosť článkov: 1350x

Autor blogu

Kategórie