Farmaceutické firmy sa už pripravujú na jesennú vlnu Covid-19

22. augusta 2022, ozios, Nezaradené

Vďaka svižnému vývoju vakcín si ekonomicky v pandémii pomohli tri firmy, z nich je dnes jasným lídrom Pfizer.

Pre farmaceutické spoločnosti, ktoré vyvinuli vakcínu proti vírusu Covid-19, bolo v priebehu posledného roka dôležité schválenie očkovania štvrtou dávkou vakcíny. Americká FDA ho povolila v priebehu marca 2022 a spoločnosti tak mohli začať s predajom pred niekoľkými mesiacmi.

Výskyt pozitívnych prípadov nakazenia Covid-19 rastie a pre ďalší vývoj pandémie bude zásadný najmä vývoj počas jesenného obdobia vrátane výskytu nových variantov a subvariantov tohto ochorenia. FDA odporúča výrobcom vakcín, aby od jesene tohto roka zmenili dizajn posilňovacích očkovacích látok tak, aby obsahovali komponenty prispôsobené na boj proti v súčasnosti dominantným subvariantom koronavírusu Omicron BA.4 a BA.5. Pozreli sme sa na to, ako sa darí popredným výrobcom vakcín a ako sa pripravujú na prichádzajúce výzvy.

Ozios-Austera-Najviac nových prípadov Covid je v USA, Indii a Francúzsku
Najvyšší výskyt prípadov koronavírusu v roku 2022 (prvých 10 krajín); Zdroj: www.worldmeter.com

Pfizeru sa výnimočne darí

Tržby a zisk farmaceutickej spoločnosti Pfizer za druhý štvrťrok prekonali očakávania.  Najväčší podiel na tom majú dva produkty: predaj vakcíny proti vírusu Covid-19 a antivírusová liečba Paxlovid. Za druhý štvrťrok sme mohli vidieť 47 % nárast tržieb oproti rovnakému obdobiu z minulého roka a vôbec najvyššie štvrťročné tržby v histórii. Pfizer vykázal čistý zisk 9,9 miliardy USD. Ak by sme to chceli vyjadriť percentuálne, tak farma gigant si polepšil o 78 %  oproti druhému štvrťroku 2021.

Dobre známi partneri, Pfizer a nemecký BioNTech, uzavreli tento rok v júni dohodu v hodnote 3,2 miliardy USD, vďaka ktorej poskytnú vláde USA 105 miliónov dávok vakcíny. Pfizer ako prvá spoločnosť uzavrel dohodu o dodávkach vakcín s USA. Spoločnosť stojí na pevných finančných základoch a jej zameranie je široko diverzifikované. Prognóza na rok 2022 hovorí o tržbách vo výške približne 97 miliárd USD, čo znamená takmer 20 % nárast v porovnaní s rokom 2021.

Ozios-Austera-Pfizer má rekordné výsledky nielen vďaka vakcíne proti Covid-19

Vývoj akcií spoločnosti Pfizer Inc za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Pfizer sa rozhodne radí medzi etablované farmaceutické firmy, jej zisková marža dosahuje hodnotu 27 % a návratnosť kapitálu je úctyhodných 47 %.  Približne štvrtina zisku sa vracia akcionárom vo forme dividend. Aktuálna ročná výplata 1,60 USD predstavuje 3,2-percentný dividendový výnos, čo je dvojnásobok priemeru v sektore zdravotníctva.

BioNTech vsádza na novú generáciu vakcíny

Celkovo nižší dopyt po vakcínach zapríčinil, že nemecká spoločnosť BioNTech je v medziročnom porovnaní v červených číslach. Tržby BioNTechu boli za druhý štvrťrok vo výške 3,2 miliardy eur, čo znamená 40 % pokles oproti rovnakému obdobiu minulého roka. V porovnaní s prvým štvrťrokom tržby poklesli až o takmer 50 %. Wall Street očakával tržby v 2. štvrťroku vo výške 3,96 mld. eur, čo sa nenaplnilo, a výsledkom bol pokles ceny akcií o 8 % krátko po oznámení výsledkov. V priebehu posledného roka zaznamenali akcie spoločnosti pokles približne o 50%.

Ozios-Austera-BioNTech vsádza na novú generáciu vakcíny proti Covid-19
Vývoj akcií spoločnosti BioNTech SE za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Predpokladané tržby z predaja vakcíny Corminaty za 2022 zostávajú stále na úrovni 13 až 17 miliárd eur. Je otázne, či sa tento odhad naplní a bude to záležať od rastu predaja počas jesenných kampaní v kombinácii s očakávaným schválením dvojice vakcín spoločnosti s omikrónovou adaptáciou. Schválenie a vývoj upravených variant variantu omicron BA.4/5 bude pravdepodobne rozhodujúcim faktorom pre dosiahnutie plánovaných tržieb. FDA sa primárne zameriava na vakcínu upravenú podľa BA.4/5.

Moderna už vyrába vakcínu prispôsobenú novým subvariantom

Aj firma Moderna zostáva pri svojej celoročnej predikcii predaja vakcíny COVID-19, a to vo výške 21 miliárd USD. Farmaceutickú spoločnosť trápia nielen podobné problémy ako ostatných predajcov, ale osobitne ich postihlo zrušenie dodávok do krajín s nízkymi a strednými príjmami v rámci programu COVAX. Náklady za nevyužité dávky sa vyšplhali až do výšky 499 miliónov USD. Ako kompenzácia sa však objavuje zisk z nových objednávok posilňovacích dávok. Pre trh je výbornou správou, že Moderna začala vyrábať nielen posilňovaciu dávku zameranú na pôvodný koronavírus a aj na žiadané a odporúčané subvarianty BA.4 a BA.5. Moderna dosiahla v druhom štvrťroku predaj vakcíny COVID-19 v hodnote 4,5 miliardy USD. Napriek tomu zostávajú jej akcie v medziročnom poklese o približne 50 %.

Ozios-Austera-Moderna už prispôsobila vakcínu subvariantom BA.4 a BA.5
Vývoj akcií spoločnosti Moderna Inc za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)