Založ si blog

Aký vplyv má súčasná vojna na farmaceutické spoločnosti?

Vojna zatiaľ vždy priniesla negatívny vplyv na rôzne sektory, jediný sektor, ktorý z vojny zrejme profitoval, sú ropné a plynárenské spoločnosti. Naopak, jedným zo sektorov, ktorý môže tiež očakávať  tvrdý zásah, sú farmaceutické spoločnosti. Ukrajina a Rusko patrili medzi krajiny, kde sa robili výskumy a vo veľkom sa importovali napríklad lieky. Už teraz je jasné, že to bude minimálne do konca vojny takmer nemožné. Na Ukrajine nebude možné robiť žiadne súdne procesy kvôli tamojšej geopolitickej situácii, a v Rusku kvôli sankciám. V tejto analýze uvádzame, od ktorých spoločností sa očakáva, že budú najviac zasiahnuté a aký dopad by to mohlo mať podľa vývoja podobných situácii v minulosti.

História

Jeden pozitívny efekt z prvej svetovej vojny bol, keď sa u najnebezpečnejšej zbrane – toxického horčičného plynu nakoniec ukázalo, že dokáže ničiť lymfatické tkanivo. Išlo o úplný začiatok výskumu chemoterapie pri rakovine. V roku 1949 schválila FDA používanie horčičného plynu na terapie a z výskumu sa stal multimiliardový priemysel.

Koncom osemdesiatych rokov mal Irak najväčší rozpočet na zdravotnú starostlivosť zo všetkých krajín Blízkeho východu. Ale kvôli vtedajším lídrom farmaceutického priemyslu dlhoval obrovské množstvo peňazí zahraničným farmaceutickým spoločnostiam, ktoré v dôsledku toho prestali dovážať lieky a nakoniec aj spolupracovať.

Pri súčasnej vojne nemôžeme vylúčiť možnosť kybernetického útoku, ktorý v roku 2017, spôsobil spoločnosti Merck & Co. škody v hodnote 1,3 miliardy dolárov. Ruskí hackeri vtedy údajne zaútočili na americký daňový účtovný softvér.

India

Okrem veľkého zásahu európskej ekonomiky sa očakáva zásah aj  indickej. Mohol by to byť dôvod, prečo krajina váha so sankciami voči Rusku. India je tretím najväčším vývozcom liečiv na Ukrajinu, hneď za Nemeckom a Francúzskom. V roku 2021 vyviezla viac ako 181 miliónov dolárov farmaceutického tovaru na Ukrajinu a asi 600 miliónov dolárov do Ruska. V Indii sa vyrába aj ruská vakcína Sputnik, ktorá má chrániť pred COVID-19. A len pre porovnanie, Sun Pharmaceuticals – jedna z najväčších indických farmaceutických spoločností má zastúpenie vo viac ako 50-tich mestách po celom Rusku. Finančné správy tiež ukázali 5-percentný medziročný rast v roku 2021, pokiaľ ide o export do Ruska. [1]

Spoločnosť Sun Pharmaceuticals tvrdí, že v súčasnosti je ich hlavným cieľom bezpečnosť zamestnancov spolu s uspokojovaním potrieb pacientov a kontinuitou podnikania. Zdá sa, že zatiaľ budú pokračovať v obchodovaní s oboma krajinami bez ohľadu na situáciu – alebo sa o to aspoň pokúšajú. Jedno je však isté – pokiaľ bude vojna trvať, ich podnikanie v regióne bude obmedzené.

Ozios, Ozios broker

Vývoj hodnoty spoločnosti Sun Pharmaceuticals v 5-ročnom období. (Zdroj: Trading Economics)

*Cena je v indických rupiách

Európa a USA

Ako už bolo spomenuté v predchádzajúcom odseku, Nemecko a Francúzsko sú najväčšími dovozcami na Ukrajinu a do Ruska. Očakáva sa, že nemecký chemicko-farmaceutický priemysel utrpí, pretože v roku 2021 smerovali chemikálie v hodnote 6 miliárd dolárov (približne 2,4 % celkového exportu krajiny) do Ruska. Kvôli sankciám, ktoré západné krajiny uvalili na ruskú veľmoc, bude musieť nemecký chemicko-farmaceutický priemysel zabudnúť na tento zisk.

Najväčším problémom európskych liečiv je množstvo klinických testov, ktoré sa robia v oboch krajinách. Uvádza sa, že obe krajiny sa zúčastňujú na medzinárodných a klinických testoch už viac ako desať rokov. Na Ukrajine sa odhaduje, že pred vojnou prebiehalo okolo 500 štúdií, zatiaľ čo v Rusku ich bolo viac ako 1500. Vojna narušila procesy a normálne fungovanie firiem, čo prinesie oneskorenie v dosahovaní výsledkov. Spoločnosti však zatiaľ tvrdia, že dodávateľský reťazec by sa nemal narušiť. Je to zatiaľ odvážne tvrdenie, najmä v situácií, ako je tá súčasná. Dodávky život zachraňujúcich liekov, do a z regiónu, sú už prerušené. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nedávno oznámila, že Ukrajina už teraz bojuje s urgentným nedostatok kyslíka na použitie v zdravotníctve.

O cenu svojich akcií sa obávajú aj farmaceutické spoločnosti. Z dôvodu inflácie ich hodnota už klesla, no s ohľadom na sankcie voči Rusku sa očakáva ešte výraznejší pokles – najmä spoločnosti, ktoré sa obchodujú v rubľoch alebo majú s Ruskom veľmi úzke väzby.

Medzi sankciami zo Západu Pfizer nateraz uviedol, že bude naďalej udržiavať dodávky liekov do Ruska, ale zastaví akékoľvek nové klinické testy v krajine. Spoločnosť dodala, že sa tak rozhodli preto, že ak by prestali poskytovať lieky svojim pacientom, bolo by to v rozpore s ich základným princípom – pacienti sú na prvom mieste.

Aj ďalšie veľké spoločnosti oznámili, že neplánujú Rusko úplne vyčleniť zo svojho  obchodného plánu. Sú to spoločnosti ako Johnson & Johnson, Abbott, Merck, ale aj európsky Novartis. Mnohé z nich informovali, že zastavia investície a nové testy v Rusku, ale nateraz nezastavia  spoluprácu.

Ozios, Ozios broker

Vývoj spoločnosti Pfizer v 5-ročnom období (Zdroj: Trading Economics)

Mnohé firmy sa rozhodli pomôcť Ukrajincom. Doteraz bolo poskytnutých viac ako 4,7 milióna dávok základných liekov a viac ako 28 miliónov eur darovali viaceré spoločnosti. Medzi najväčšími darcami nájdeme aj tie spoločnosti, ktoré vyhlásili, že budú naďalej obchodovať s Ruskom.

Záver

Ako ste sa z analýzy mohli dozvedieť, jediný pozitívny faktor, ktorý farmaceutickým spoločnostiam priniesla vojna, bol horčičný plyn, ktorý má zhodou okolností pozitívny vplyv pri liečbe pacientov s rakovinu. Inak mali vojny a geopolitické napätie vždy negatívny dopad pre tento sektor. Spoločnosti budú musieť nájsť nových partnerov alebo alternatívne zdroje, aby vyplnili medzeru v dodávkach a exporte, ktorá vzniká v dôsledku vojny.

Adam Austera, Ozios

Zdroje:

https://www.biospace.com/article/lessons-from-past-wars-could-offer-insight-for-biopharma-during-ukraine-war-/

https://www.efpia.eu/news-events/the-efpia-view/efpia-news/pharmaceutical-industry-response-to-the-war-in-ukraine/

https://themedicinemaker.com/discovery-development/we-want-to-return-to-the-lab-how-the-russian-invasion-has-disrupted-drug-discovery-in-ukraine

https://www.pharma-iq.com/pre-clinical-discovery-and-development/articles/consequences-russias-war-pharma

https://www.businesstoday.in/latest/corporate/story/russia-ukraine-war-can-impact-indias-pharma-sector-experts-warn-323814-2022-02-24

https://economictimes.indiatimes.com/news/economy/foreign-trade/pharma-companies-worried-as-exports-to-russia-ukraine-may-get-hit/articleshow/89810667.cms

https://qz.com/india/2139065/russia-ukraine-war-may-spell-trouble-for-indias-pharma-sector/

https://www.beckershospitalreview.com/pharmacy/why-pharma-companies-aren-t-exiting-russia.html

https://tradingeconomics.com/sunp:in

https://tradingeconomics.com/pfe:us


[1] Výhľadové vyhlásenia sú založené na predpokladoch a súčasných očakávaniach, ktoré môžu byť nepresné, alebo vychádzajú zo súčasného ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Takéto vyhlásenia nie sú zárukou budúcej výkonnosti. Zahŕňajú riziká a iné neistoty, ktoré je ťažké predvídať. Výsledky sa môžu podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených alebo naznačených v akýchkoľvek výhľadových vyhláseniach.

[2] Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov.

[3] Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov.

Pokračovanie vzostupu digitálnych bánk je nezadržateľné. Klasické banky majú čo robiť, aby udržali krok

02.04.2024

Väčšinu bankových transakcií dnes ľudia robia z pohodlia domova. Digitálny vek umožňuje takmer neobmedzenú dostupnosť takýchto úkonov, bez potreby fyzickej návštevy pobočiek, vďaka čomu sa stále viac na trhu rozrastajú digitálne banky, ktoré ponúkajú svoje služby iba online. Spoločnosti ako Revolut, Manzo alebo Monese sa tešia nesmiernej popularite hlavne [...]

Nová regulácia kryptomien (MiCA) otvára novú éru pre virtuálne meny

12.02.2024

Regulácia MiCA (Markets in Crypto Assets) predstavuje revolučný krok v rámci európskych trhov s kryptoaktívami, prinášajúci nové možnosti a lepšiu bezpečnosť do tohto dynamického a rýchlo rastúceho odvetvia. Pre Európsku úniu je to vstupenka do novej éry v digitálnom finančnom svete. Tento právny rámec, ktorý má 150 strán, je založený na obdobných pravidlách [...]

Meta Platforms čelí v EÚ obmedzenia a možnému zákazu reklamy

24.11.2023

Americkej spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete Facebook a Instagram, hrozí v EÚ zákaz reklamy. Dôvodom je jej špecifická forma, takzvaná cielená reklama. Zákaz cielenej reklamy, ktorá sa zameriava na používateľov vďaka zberu ich osobných údajov, je pre Metu viac než komplikáciou. Americká spoločnosť sa dlho snahám o obmedzenie tejto [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

ozios

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 48968x
Priemerná čítanosť článkov: 1289x

Autor blogu

Kategórie